Sütemények
Zsuzsi finom süteménye (Cukrász recept)

Tészta:
- 38 dkg cukor
- 13 dkg méz
- 10 dkg RÁMA
- 0,8 dkg kakaópor
- 3 db tojás
- 65 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
Elkészítése:
- A cukrot a mézet, margarint, kakaóport és a tojásokat egy keverőtálba összekeverjük.
- Gőz fölött addig melegítjük, míg az egész össze nem áll.
- Ha ez kész, akkor hozzáadjuk a lisztes sütőporhoz.
- Addig gyúrjuk, míg össze nem áll és nem ragad.
- Ezután 3 részre szedjük és elkezdjük kinyújtani bő liszttel.
- Ezután 10 percig sütjük 160 fokon.
- Akkor jó, ha már elválik a sütőlemezről. (a sütőlemezt margarinozzuk, és lisztezzük, vagy használjunk sütőpapírt)
Krém:
- 1,5 l tej
- 38 dkg cukor
- 5 csomag vaníliás pudingpor
- 30 dkg margarin
Elkészítése:
- A pudingport egy kis tejjel csomómentesre kikeverjük.
- A tejet a cukorral feltesszük forrni.
- Ha már forr, akkor hozzáadjuk a pudingporos tejet és besűrítjük.
- Ezután hozzáadjuk a margarint és feloldjuk benne.
- A krémet fontos, hogy még melegen öntsük rá a lapokra, mert a krém hidegen nem kenhető.
Teteje:
- 2 tábla étbevonó 200gr
- 2 ek.olaj
Elkészítése:
- A csokoládét gőz fölött melegítjük és egy kis olajjal higítjuk, fényezzük.
Jó étvágyat!
Fanta szelet

Tészta:
- 6 tojás
- 6 evőkanál cukor
- 4 evőkanál liszt
- 2 evőkanál kakaópor
- 1 dl étolaj
- 1 csomag sütőpor
- A tojásokat külön választjuk. A fehérjét kemény habbá verjük.
- A sárgáját kikeverjük a cukorral habosra. Hozzáadjuk az olajat, majd a kakaóport is.
- A lisztet elkeverjük a sütőporral és beleforgatjuk a sárga részbe.
- Végül a fehérjével óvatosan összeforgatjuk.
Krém:
- 2 csomag túró (vagy 50 dkg)
- 25 dkg RÁMA
- 25 dkg porcukor
- A túrót villával áttörjük. A porcukrot kikeverjük a vajjal, majd a túróval összekeverjük.
Teteje:
- 7 dl fanta üdítő
- 2 csomag vaníliás pudingpor
- 15 dkg porcukor
- A fantát felfőzzük a pudingporral, majd hozzáadjuk a porcukrot. Langyosan a töltelék tetejére kenjük. Tálalásig hűtőben tároljuk.
Jó étvágyat!
Málnakrémes-joghurtos zabpehely keksz

Nagyon gyors és könnyű édesség, ha valami finomat megkívánunk, vagy váratlan vendégek érkeznek.
Hozzávalók:
- málna (lehet bármilyen idény gyümölcs, mirelit is)
- porcukor
- natúr joghurt
- gyümölcs joghurt
- zabpelyhes keksz (vagy bármilyen édes keksz)
- tejszínhab
Elkészítése:
- A málnát összeturmixoljuk a porcukorral, ez a réteg kerül alulra.
- A következő réteg a natúr joghurt legyen.
- Végül a kekszet is szórjuk rá összemorzsolva.
- Ezt addig rétegezzük, míg fér a pohárba, vagy el nem fogy a hozzávaló.
- Tetejére tejszínt teszünk.
- Pár órát hűtőben tároljuk.
Jó étvágyat!
Almás-krémes

Hozzávalók:
- 6 db tojás
- 6 evőkanál liszt
- 6 evőkanál cukor
- fél kg alma
- Krémhez:
- 4 csomag vaníliás puding
- 1 l tej
- 6 evőkanál cukor
- 6 db tojásfehérje
- 3 dl habtejszín
Elkészítése:
- Az almát megpucoljuk, szeletekre vágjuk, sütőpapírral bélelt tepsi aljára tesszük.
- 6 tojásból piskótát sütünk.
- Ha kisült, megfordítjuk, hogy az almás fele kerüljön felülre.
- A krémhez a pudingot, tejet, cukrot megfőzzük.
- A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, összekeverjük a pudinggal.
- A langyos krémet a tészta tetejére kenjük.
- A habtejszínt felverjük, és a kihűlt sütemény tetetére kenjük.
- Őrölt fahéjjal, vagy csoki forgáccsal díszíthetjük.
Jó étvágyat!
Vaníliás bundás kalács áfonyalekvárral

Én nem szeretek semmilyen ételt kidobni.
Ha már megszikkad egy kicsit a kalács és nem akarjuk kidobni, íme egy recept ami gyors és még finom is.
Hozzávalók:
- szikkadt fonott kalács (lehet kenyérből is)
- 1-2 evőkanál tej
- 1-2 db tojás
- vaníliarúd, vagy 2 tasak vaníliás cukor
- vaj
Elkészítése:
- A tojásokat összekeverjük a vaníliával és a tejjel.
- Úgy készítjük mint a bundás kenyeret. A felszeletelt kalácsokat a tejes masszába mártjuk és kevés olajon megsütjük mindkét oldalát.
- Papírtörlőn lecsögögtetjük a zsiradékot és fahéjas porcukorral megszórjuk.
- Áfonyalekvárral még ízletesebb, de bármilyen lekvár megteszi.
Jó étvágyat!
Nutellás batyuk

Nagyon egyszerű, gyors és finom édesség, mindössze két hozzávalóból!
Hozzávalók:
- 1 csomag leveles tészta
- 1 üveg nutella
Elkészítése:
- A leveles tésztát kiolvasztjuk, majd kinyújtjuk vékonyra.
- A tésztalapot bekockázzuk, majd megtöltjük fél teáskanál nutellával.
- A két-két kocka forma szélét felhajtjuk, majd csavarunk rajta egyet, hogy batyu formájú legyen.
- Sütőben pirulásig sütjük.
- Porcukorral megszórjuk.
Jó étvágyat!
Tiramisu torta

Könnyen elkészíthető, még sütni sem kell! :-)
Hozzávalók:
- 1-2 csomag babapiskóta
- 500 ml Hulala habtejszín
- kávé
- tej
- 2 tábla fehércsokoládé
- 500gr mascarpone sajtkrém
- kakaópor, roletti
Elkészítése:
- A babapiskótákat kávés tejbe beáztatjuk. Csak rövid ideig, nehogy szétmáljon.
- A fehércsokit gőz fölött felolvasztjuk és addig felverjük a tejszín felét.
- A langyos olvasztott csokival összekeverjük a mascarponét és óvatosan beleforgatjuk a tejszínhabot is. Ez lesz a krém.
- Ezután már csak rétegezni kell a tortát. Alulra piskóta, majd rá a krém, és addíg folytatni, míg el nem fogy.
- Díszítésként tejszínhabbal beborítjuk.
Jó étvágyat!
Feketeerdő torta

Hozzávalók:
- 6 db tojás
- 6 kk.porcukor
- 4 ek.liszt
- 1 dl olaj
- 2 kk.kakaó
- meggyes töltelékhez: 20 dkg lecsöpögtetett meggybefőtt, 3dl meggylé, 1 cs.vaníliás pudingpor, 6 dkg cukor
- tejszínes töltelékhez: 2 cs.tejszínhabpótló por, 2,5 dl tej, 1 ek.zselatin, 2 ek.cukor - vagy Hulala tejszínhab (az jól megszilárdul, ha rendesen felverjük)
Elkészítése:
- A tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá verjük.
- Egyenként hozzáadjuk a tojássárgáját, az olajat.
- Óvatosan belekeverjük a kakaóval, sütőporral elkevert lisztet.
- Kapcsos tortaformában, kivajazva, lisztezve megsütjük.
- A kihűlt piskótát 3 részre vágjuk.
- A meggylevet a pudingporral és a cukorral sűrűre főzzük, és a kimagozott meggyet beletesszük.
- A tejszínhabpótló port a tejjel, zselatinnal, cukorral kemény habbá verjük.
- Az első lapot megkenjük a meggyes töltelékkel, utána a tejszínes kerül rá, és így folytatjuk tovább.
- A 3.piskóta kerül a tetejére, melyet a tejszínhabbal, meggyszemekkel, csoki reszelékkel díszítünk.
Jó étvágyat!
Mézes-krémes

Hozzávalók:
- Tészta: 1 db tojás
- 15 dkg cukor
- 5 dkg zsír
- 1 kk.szódabikarbóna
- 2 kanál méz
- 4 kanál tej
- Töltelék: fél liter tej, 3 ek.lisztből habarás, 15 dkg cukor, 1 vaníliás cukor, 1 cs.Ráma
Elkészítése:
- A tészta hozzávalóit tűzön megfőzzük még barnás nem lesz.
- 50 dkg lisztet adunk hozzá, és 4 cipóra osztjuk. Sütjük.
- A töltelékhez a tejet felforraljuk, és 3 ek. liszttel besűrítjük.
- 1 kocka Rámát teszünk hozzá, majd a cukrot és a vaníliás cukrot is hozzáadjuk.
- Két lap közé a tejes krémet töltjük, a közepére baracklekvárt teszünk.
- Kb.1 napot állnia kell, hogy puhuljon, mert különben törnek a lapok.
Jó étvágyat!
Diós kürtőskalács

Kicsit maceráns az elkészítése, de megéri, mert amikor sül mindenhol szétárad a cukros máz mennyei illata....hmmm...
Én grillsütőben sütöttem, mert ott szépen forog körbe és mindenhol egyenletesen pirul, de két tégla között parázs fölött bárhol elkészíthető.
Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 2 db tojás
- 14 dkg cukor
- 10 dkg olvasztott vaj
- 1 dkg só
- 3 dkg élesztő
- fél liter tej
- 1 citrom héja
- 1 vaníliás cukor
- olvasztott vaj, cukor a lekenéshez
Elkészítése:
- Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk.
- A száraz hozzávalókat egy tálba tesszük és az élesztőt is hozzáöntjük.
- Jól kidagasztjuk, tetejét vékonyan megszórjuk liszttel és meleg helyen megkelesztjük. Nem szabad túlkeleszteni, mert különben leesik a sütőfáról.
- A tésztát ujjnyi vastagra sodorjuk és vajazott sütőfára hézagosan feltekerjük. Ne legyen laza, mert akkor is leesik.
- Ezután a ujjunkkal nyomkodjuk laposra a tésztát, majd kenjük meg olvasztott vajjal, végül hempergessük cukorba.
- A sütő/parázs igen meleg legyen, mert különben újra kelni fog a tészta és ismét leeshet.
- Lassú tűzön süssük, nehogy megégjen, vagy nyers maradjon. Ne barnítsuk meg nagyon, mert akkor kesernyés íze lesz!
- A megsült kalács jobb esetben 15-20 másodperc pihentetés után könnyedén lecsúszik, ha mégsem segítsük, vagy tetszőlegesen vágjuk le.
- Ízesíthetjük dióval, fahéjjal, kakaóval, kókusszal stb...
Jó étvágyat!
Londoni szelet

Hozzávalók:
- Tészta:
- 30 dkg liszt
- 21 dkg vaj, vagy zsír
- 15 dkg cukor
- 6 db tojás sárgája
- Krém:
- 20 dkg darált dió
- 30 dkg porcukor
- 1,5 vaníliás cukor
- 6 db tojás fehérje
Elkészítése:
- A tésztát összegyúrjuk, tepsibe kézzel kinyújtjuk.
- Megkenjük baracklekvárral, még a krém elkészül állni hagyjuk.
- A krémhez a habot keményre verjük és összekeverjük a többi alapanyaggal.
- A tésztára öntjük és világossárgára sütjük.
Jó étvágyat!
Tejfölös-kekszes (sütés nélkül)

Hozzávalók:
- 1 cs.kocka formájú háztartási keksz
- 1 nagy pohár tejföl
- kb.4 ek. porcukor
- 1 csomag expressz tortazselé
- 12,5 dkg túró (elhagyható)
- gyümölcsök
Elkészítése:
- Egy jénai tálba/tepsibe alulra tesszük a kocka kekszeket.
- A tejfölt összekeverjük a porcukorra (esetleg túróval) és beborítjuk vele a keksz darabokat.
- Addig rétegezzük még van hozzávaló. Általában 2-3 sorra elég ez az adag.
- A tetejére bármilyen gyümölcsöt tehetünk.
- Végül a tortazselét a leírtak szerint elkészítjük és bevonjuk vele a süteményt.
- Az expressz tortazselé előnye, hogy nem kell főzni, csak forró vízben elkeverni.
- Hűtőbe tesszük.
Jó étvágyat!
Raffaello

Hozzávalók:
Tejporos változat:
- 60-70 ml víz
- 10 dkg porcukor
- 20 dkg tejpor
- 10 dkg kókuszreszelék+hempergetéshez
- pár szem mandula
- 5 dkg Ráma
Elkészítése:
- A vizet feltesszük főni a porcukorral.
- Összekeverjük a kókuszt a tejporral és hozzáadjuk a vízhez.
- Apránként belekanalazzuk a Rámát is.
- Vizes kézzel kis golyókat formálunk, megtöltjük mandulával és kókuszba hempergetjük.
- Hűtjük egy kicsit.
Pudingpos változat:
- 1 cs.vaníliás pudingpor
- 5 ek.cukor
- 3 dl tej
- 10 dkg margarin
- 15 dkg kókusz
- A pudingot felfőzzük a 3 dl tejjel, cukorral.
- Melegen belekavarunk 10 dkg margarint és 15 dkg kókuszt.
- Golyókat formálunk, mandulát teszünk hozzá és hembergetjük a kókuszba.
Jó étvágyat!
Banános süti

Ezt a receptek általában akkor készítem, ha már a banán megbarnul.
Mi úgy kevésbé szeretjük, így viszont nagyon fini süti készíthető belőle.
Hozzávalók:
- 4 db banán
- 6 db tojás
- 35 dkg cukor
- 25 dkg liszt
- 20 dkg Ráma
- 1 cs.vaníliás cukor
- 1,5 cs.sütőpor
- 1 egész citrom leve
Elkészítése:
- A tojásokat kikeverjük a vajjal, cukorral.
- Hozzáadjuk a sütőporos lisztet.
- A banánt villával összetörjük és a citrom levét belefacsarjuk.
- Az egészet összekeverjük és közepes lángon készre sütjük.
Jó étvágyat!
Almás-diós rakott tészta

Hozzávalók:
- fél csomag szélesmetélt tészta
- 3 db tojás
- 25 dkg túró
- mazsola
- kb.15 dkg darált dió
- 2 db alma
- cukor, fahéj ízlés szerint
Elkészítése:
- A szélesmetéltet a szokásos módon megfőzzük.
- A tojások sárgáját és fehérjét szétválasztjuk, majd felverjük.
- A sárgájához adunk kb.2 ek cukrot és a tördelt túrót.
- Aki szereti tehet bele mazsolát is.
- Ezután beleforgatjuk a tésztát a túrós masszába és óvatosan belekeverjük a tojásfehérje habot is.
- Egy jénai tálat kivajazunk, majd alulra tesszük a tészta felét.
- Megszórjuk a darált dióval, és ráreszeljük az almát, fahéjat.
- Végül vonjuk be a maradék tésztával. Tetejére egy kicsi darált diót szórjunk még.
- Aranysárgára sütjük. Tálaláskor lekvárral, vagy nutellával ízesítsük.
Jó étvágyat!
Sütőtökös pite citromhabbal

Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 7,5 dkg cukor
- 1 tojás
- 2 ek.natúr joghurt
- 1 citrom reszelt héja
- 2 kisebb méretű előre megsütött sütőtök
- ízlés szerint gyümölcsök: alma, körte, birsalma
- tejszínhab
Elkészítése:
- A tészta hozzávalóit összemorzsoljuk egy keverőtálba és addig gyúrjuk, míg össze nem áll.
- Belereszeljük a citrom héját, és hozzáadjuk a villával áttört sütőtököt, illetve a gyümölcsöt.
- Lisztezett tortaformába helyezzük, világossárgára sütjük.
- A tejszínhabot fél citrom levével félkeményre verjük. A pitére öntjük.
Jó étvágyat!
Gyümölcsbomba

Hozzávalók:
- A piskótához:
- 6 db tojás
- 6 ek.cukor
- 3 ek.víz
- 3 ek.olaj
- 6 ek.liszt
- 1 cs.sütőpor
- A krémhez:
- 6 dl tej
- 5 ek cukor
- 2 cs.vaníliás pudingpor
- 4 dl Hulala tejszínhab
- 1 nagy csomag tortazselé
- gyümölcsök
Elkészítése:
- A piskótát a hagyományos módon elkészítjük.
- Felverjük a tojásfehérjét, egy csipet sóval, majd cukorral.
- A sárgájához hozzáadjuk a cukrot, vizet, olajat és azt is felverjük.
- Beleöntjük a sütőporos lisztet és finoman beleforgatjuk a tojásfehérje habot.
- Kapcsos tortaformában tűpróbáig sütjük.
- A pudingot is elkészítjük. Kihűtjük.
- A kihűlt piskótát kettévágjuk és beletöltjük a pudingpos krémet. A piskóta tetejét is vonjuk be vele.
- Majd egy réteg tejszínhabbal is kenjük be az egész piskótát.
- Ezután rétegezzük rá a gyümölcsöket és legvégül locsoljuk meg expressz tortazselével.
- A tortazselét forró vízzel elkeverjük és mikor már félig dermed, akkor öntjük rá a süteményre.
Jó étvágyat!
Adventi pisztáciás kocka

Hozzávalók:
- 4 db tojás fehérje és sárgája külön választva
- 2 kanál víz
- 2 kanál cukor
- 2 kanál méz
- 1 tk.mézeskalács fűszerkeverék
- 1 cs.vaníliás cukor
- 2 dkg kakaó
- 4 kanál liszt
- fél cs.sütőpor
- 10 dkg apróra vágott pisztácia (lehet dióval, mandulával is ízesíteni)
Elkészítése:
- A tojás fehérjét habbá verjük.
- A sárgájához hozzáadjuk a cukrot, vizet, mézet és ezt is krémesre verjük.
- A kakaót is belekeverjük.
- Hozzáadjuk a sütőporos lisztet és a magvalt pisztáciát.
- Megsütjük.
Jó étvágyat!
Mandulás teasütemények

Hozzávalók:
- 15 dkg liszt
- 10 dkg Ráma
- 7,5 dkg cukor
- 2 db tojás
- 1 cs.vaníliás cukor
- fél tk. sütőpor
- mandula kivonat
Elkészítése:
- A vajat a cukorral kikeverjük, hozzáadjuk a tojásokat, vaníliát, mandula kivonatot.
- Hozzáöntjük a sütőporos lisztet és összegyúrjuk.
- Kb.1 ujjnyira kinyújtuk és kiszaggatjuk a formákat.
Jó étvágyat!
Csokis brownie

Hozzávalók:
- 2 db tojás
- fél bögre cukor
- 1 csipet só
- 12,5 dkg vaj olvasztva
- fél bögre liszt
- fél bögre kakaópor
- sok-sok tört csokoládé (ha kimarad vagy már unalmas a sok miki csoki, az is mehet bele:))
Elkészítése:
- A tojásokat feltörjük, hozzáadjuk a cukrot, sót.
- A felolvasztott vajat összekeverjük a kakaóval, hozzáadjuk a tojásos masszához.
- A lisztet is hozzákeverjük.
- Végül belekeverjük a sok-sok tört csokoládét.
- Hőlégkeveréses sütőben 180 fokon 15 percig sütjük. Tovább ne süssük, mert a brownie úgy jó, ha lágy és belül folyik a csoki. :)
Kinder tejszelet

Kicsi fiam kedvence. :))
Hozzávalók:
- tésztához:
- 8 tojás
- 20 dkg cukor
- 6 ek víz
- 8 dkg olvasztott vaj
- 30 dkg finomliszt
- 4 dkg kakaópor
- 1 cs.sütőpor
- 1 tk.mézeskalács fűszerkeverék
- krémhez:
- 4 ek.cukor
- 4 cs.vaníliás cukor
- 3,75 dl tej
- 1 csomag zselatinpor
- 8 dl habtejszín
- mázhoz:
- 25 dkg étbevonó és 8 dkg vaj
Elkészítése:
- A tojás sárgáját a cukorral fehéredésig keverjük.
- A vizet és a vajat hozzáadjuk, majd habosítjuk még pár percig.
- A lisztet a kakaóporral és a mézes keverékkel összeforgatjuk és a tojásos masszához adjuk.
- A fehérjét is óvatosan beleforgatjuk.
- A tepsit kivajazzuk/béleljük és a massza felét elsimítjuk benne. Majd a másik lapot is megsütjük. (én nagy tepsiben csináltam és a két tésztát egymás mellé simítottam a sütőpapíron, így egyszerre sültek meg a lapok)
- A krémhez a kétféle cukrot a tejbe szórjuk és felforraljuk.
- A zselatint belekeverbe kis lángon addíg főzzük, amíg a zselatin elolvad. Kihűtjük.
- A tejszínt kemény habbá verjük és a langyos zselatinos tejet belecsorgatjuk.
- Simítsuk rá a tésztára míg meg nem hab és nyomjuk kicsit a tésztát a krémbe.
- Hideg helyre tegyük 1,5-2 órára.
- Máz: a csokoládét gőz fölött felolvasztjuk a vajjal és a tészta tetejére kenjük.
- Vízbe mártott késsel szeletjük fel a sütit.
Jó étvágyat!
Ananász vagy mandarin szelet

Hozzávalók:
- Tészta:
- 30 dkg liszt
- 15 dkg porcukor
- 15 dkg vaj
- 1 cs.sütőpor
- 2 db tojás
- Töltelék:
- 1 l tej
- 40 dkg cukor
- 4 cs.vaníliás pudingpor
- 6 pohár tejföl
- Teteje:
- 1 csomag tortazselé
- 1 doboz ananászkonzerv
- szeletelt mandula
Elkészítése:
- A lisztet, tojást, vajat, sütőport tésztává gyúrjuk.
- A tészta felét vajazott tepsibe nyomkodjuk vizes kézzel. A másik felét a szélére tesszük minden oldalára kb.2 ujjnyi vastagon.
- A pudingot elkészítjük. Melegen hozzáadjuk a tejfölt.
- A krémet a tésztára öntjük és a tetejére szórjuk az ananász darabokat.
- Nagyon lassú tűzön (én kb.100-120 fokon sütöm) kb. 75 percig sütjük. Akkor jó, ha már nem folyik a krém.
- Ha megsült, kihűtjük.
- Az ananász levét felfogjuk és abból készítjük el a zselét. Ráöntjük a kihűlt tésztára.
- Tetejére mandula szeleteket szórunk.
Jó étvágyat!
Túrógombóc

Hozzávalók:
10 gombóchoz
- 25 dkg túró
- 1 db tojás
- 5 púpozott kanál búzadara
- 1 ek.liszt
- 1 citrom reszelt héja
- 1 vaníliás cukor, cukor ízlés szerint
- cukrozott tejföl
- olaj, zsemlemorzsa
Elkészítése:
- A túrót villával áttörjük.
- Hozzáadjuk a tojást, cukrot, citrom héját, búzadarát, lisztet.
- Összedolgozzuk, vizes kézzel gombócokat formálunk belőle és forrásban lévő vízben kifőzzük.
- A zsemlemorzsát kevés olajon megpirítjuk a cukorral, végül belehempergetjük a gombócokat.
Jó étvágyat!
Szilvás gombóc

Hozzávalók:
- 5 szem burgonya
- 2 tk.tejföl
- kb.20 dkg liszt
- 1 db tojás (elhagyható)
- csipet só
- szilva
- cukor, fahéj
- zsemlemorzsa
Elkészítése:
- A burgonyát feltsszük főni. Majd ha már puha, áttörjük krumplinyomón.
- Én a megmaradt krumplipüréből csináltam, egyrészt nem válik feleslegessé, másrészt viszont benne van minden ami kell, tejföl (én azzal készítem), só, vaj, csak javára válik a gombócnak. :)
- Tegyük hozzá a tojást és a lisztet, pici sót és gyúrjuk össze alaposan.
- Fél ujjnyi vastagra nyújtsuk ki és kockázzuk fel a tésztát.(kb.5x5-ös kockákra, ki mekkora gombócot szeretne)
- Minden kocka közepére tegyünk egy szilvát, (ha kicsi, kettőt is) és szórjuk meg cukorral és fahéjjal.
- A sarkokat "tapasszuk" össze és formáljunk belőlük gombóckákat.
- Forró vízben főzzük ki. Majd fahéjas, cukros, pirított zsemlemorzsában hempergessük meg őket.
Jó étvágyat!
Zserbó

Hozzávalók:
- Tészta:
- 45 dkg liszt
- 20 dkg zsír
- 5 dkg cukor
- 1 tojássárgája
- 2 dkg élesztő
- csipetnyi só
- 1 dl tejföl
- Töltelék:
- 20 dkg darált dió
- 10 dkg cukor
- 30 dkg lekvár
- 1 citrom héja
- Teteje:
- 20 dkg étcsokoládé
- 2 ek.olaj
Elkészítése:
- A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. Ezután 3 részre osztjuk és kinyújtjuk.
- Az első lapot sütőpapírra helyezzük, majd megkenjük lekvárral és megszórjuk a cukros dióval.
- A másik lapot rátesszük és újra lekvár, majd dió.
- A harmadik lap kerül a tetejére, melyet villával szurkáljunk meg.
- 1 órát pihentessük, majd süssük szép aranybarnára.
- Tetejére a csokimázhoz az étcsokit olvasszuk fel vízgőz felett az olajjal, és kenjük rá a kihűlt tésztára.
Jó étvágyat!
Méteres kalács (cukrász Andi barátnőm süteménye)

Hozzávalók: (2 őzgerinc forma)
- 2 féle piskótát készítünk (sárgát és kakaósat)
- 4 db tojás
- 25 dkg porcukor
- 1 dl langyos víz
- 1 dl olaj
- 25 dkg liszt
- 2 dkg sütőpor
- A kakaós tésztához:
- 4 dkg kakaópor
- 1 ek.olaj
- 1 ek.langyos víz
- Krémhez:
- 2 cs.puncs pudingpor
- 6,5 dl tej
- 4 ek.cukor
- 20 dkg Ráma
- 20 dkg porcukor
- 20 dkg étcsokoládé
- 2 ek.olaj
Elkészítése:
- 4 tojásos piskótát készítünk a fenti alapanyagokból.
- Két részre osszuk, az egyik sárga a másik kakaós piskóta lesz.
- Két őzgerinc formában külön-külön megsütjük őket.
- Ha kihűltek, felvágjuk őket 1 ujjnyis szeletekre.
- A krémet elkészítjük. A pudingot megfőzzük, a margarint kikeverjük habosra a porcukorral. A két krémet összekeverjük.
- A felszeletelt piskótákat megtöltjük a krémmel, úgy hogy minden szeletet "összeragasztunk" a krémmel.
- A sorrend: 1 szelet sárga piskóta-krém-kakaós piskóta és így tovább...
- A tetejét is bekenjük a krémmel.
- Majd csokimázzal vonjuk be a tekercseket.
- Ferdén vágva szeleteljük fel őket, hogy a csíkok szépen látszódjanak.
Jó étvágyat!
Almás-banános muffin

Hozzávalók:
- 1 db tojás (igen, csak egy tojásos)
- 25 dkg cukor
- 25 dkg liszt
- 2,5 dl tej
- 1 cs. vaníliás cukor és sütőpor
- 5 dkg Ráma
- 1 citrom reszelt héja
- 5 dkg kakaópor
- 1 db banán
- 2 db alma
Elkészítése:
- A tojást kikavarom a cukorral, majd a vajjal.
- Hozzáadom a tejet, vaníliás cukrot, citrom héjat.
- Ezután összeforgatom a sütőporos liszttel.
- A banánt villával áttöröm és az almát lereszelem. (nagy lyukú reszelőn)
- Beleforgatom a tésztába a gyümölcsöket.
- A muffin tésztát nem szabad sokáig kevergetni, csak pár mozdulat és már süthetjük is.
- Papírformákba kanalazzuk kb.a 3/4-ig.
- Először nagy fokozaton 180 fokon, majd később 150-160 fokon süssük hőlégkeveréssel.
Jó étvágyat!
Almás pite (Csilla kolléganőm receptje)

Ha már tél és alma szezon, akkor itt egy egyszerű, gyors, és isteni finom almás pite! :)
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 20 dkg cukor
- 1 cs.sütőpor
- 1 db tojás
- 1 cs.vaníliás cukor
- 3 púpos kanál zsír
- 2 dl -azaz 1 kis pohár tejföl
- 1,5 kg alma
- cukor, fahéj ízlés szerint
Elkészítése:
- A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és alaposan kidagasztjuk.
- Amíg a tészta pihen, addig készítsük el a tölteléket.
- Az almát megpucoljuk, lereszeljük és a fahéjas cukorral megszórjuk.
- Gőz fölött kicsit megpároljuk.
- A tészta egyik felét kinyújtuk, rátesszük a tölteléket és befedjük a másik tésztalappal.
- Tetejét szúrkáljuk meg villával, hogy a gőz távozni tudjon belőle.
- Szép aranysárgára sütjük.
- Ha legalább fél napot áll letekarva, akkor lesz igazán puha.
Jó étvágyat!
Tutti-fruttis kosárkák

(Tücsökbogár konyhája ötlete alapján- csak ott vaníliásak voltak a kosárkák)
Hozzávalók:
- 15 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 5 dkg porcukor
- 1 tojássárgája
- fél tk.sütőpor
- fél citrom héja
- csipet só
- 1 cs.tutti-fruttis pudingpor
- 4 dl tej
- 3 tojásfehérje hab
- 5 ek.porcukor, pár csepp citromlé
- dekor cukrok
Elkészítése:
- A tészta hozzávalóit egy keverőtálban addig gyúrjuk, míg egyneművé nem válik.
- Ekkor fél órát a tésztát hűtőbe tesszük pihentetni.
- Ez idő alatt megfőzzük a pudingport és a tojásfehérje habot gőz fölött.
- Kivajazott kosárka formába kis tészta golyókat nyomkodunk.
- Sütőpapírt vágunk a közepükbe és öntünk bele sárgaborsót, vagy babot stb. nehezéknek, hogy a tészta közepe ne kelljen meg.
- Előmelegített sütőben aranysárgára sütjük.
- Ezután beletöljük a langyos pudingokat és a kihűlt tojáshabot.
- A cukrokat csak tálalás előtt tegyük rá, mert könnyen olvadnak.
Jó étvágyat!
Fánkocskák

Idén kétféle fánk receptet is kipróbáltam.
Mindkettő finom, az arányok másak, elkészítés szempontjából ugyanúgy készül mindkettő.
Hozzávalók:
"A" verzió
- 12 darabhoz
- 35 dkg liszt
- 5 dkg porcukor
- 1 db egész tojás és 3 sárgája (én 2 egésszel csináltam, mert nem szeretem ahol az egyik fele megmarad a tojásnak)
- 3,5 dkg vaj
- 1,5 dl tej
- 1,75 dkg élesztő
- 1 vaníliás cukor
- 1 narancs héja
- csipet só
"B" verzió
- 50 dkg liszt
- 3 dl tej
- 3 dkg élesztő
- 1 ek.porcukor
- 5 dkg vaj
- 2 tojássárgája
- 1 pohárka rum (elhagyható)
- csipet só
- 1 citrom héja
Elkészítése:
- A száraz alapanyagokat egy keverőtálba öntjük.
- A tejet felfuttatjuk az élesztővel.
- Összedolgozzuk alaposan a tésztát. Akkor jó, ha már hólyagos.
- Kb.40 percet kelesztjük meleg helyen. Sokáig nem szabad keltetni, mert a tészta "nehéz" lesz akkor.
- Ezután kb.1,5 ujjnyi vastagra kinyújtuk a tésztát és fánkszaggatóval kis formákat szaggatunk ki belőle.
- További 30 percig kelesztjük tovább!
- Sütés előtt az ujjunkkal nyomjuk be a közepét és a benyomott felével tegyük lefelé az olajba.
- Középforró olajban süssük.
- Az olaj ha túl forró megégnek a fánkok, ha nem túl meleg magába szívja a sok zsiradékot. Akkor jó, ha kicsit buborékozik az olaj a fánk szélén.
- Sütés elején a fánkokat fedjük le fedővel, majd fordítás után már vegyük le a fedőt.
- Még melegen szórjunk rá vaníliás, vagy fahéjas porcukrot.
Jó étvágyat!
Egyszerű képviselőfánk

Képviselőfánk egyszerűbben, másképp...
Kb.15 darabhoz
Hozzávalók:
- 2 dl víz
- 15 dkg Ráma
- 20 dkg rétesliszt
- 5 db tojás
- 2 cs.vaníliás pudingpor
- 3/4 l tej
- 1 cs.van.cukor
- 4 ek.cukor
- 2 dl Hulala habtejszín
Elkészítése:
- A vizet feltesszük forrni a vajjal együtt.
- Ha forr, hozzáadjuk a lisztet. Sűrű masszát kapunk így.
- Egyenként hozzáadjuk az 5 tojást, és simára keverjük.
- Habzsákba töltve kis diónyi halmokat nyomunk a sütőpapírra és megsütjük a tésztát.
- A pudingot a hagyományos módon elkészítjük. Kihűtjük.
- A kihűlt tésztát kettévágjuk, és megtöltjük a pudinggal, majd a felvert habtejszínnel.
- Rátesszük a kalapokat és hűtőbe tesszük.
Jó étvágyat!
Almarózsa

Kb.20 db-hoz
Hozzávalók:
- 1 csomag vajas-leveles tészta
- 4 alma
- 2 ek. cukor
- 1 tk. őrölt fahéj
- 1 tk. reszelt citromhéj
- 2 csésze víz
- 1,5 ek. cukor
- 1 ek. citromlé
Elkészítése:
- Az almákat megmossuk, félbevágjuk, a magházukat kivájjuk.
- Feltesszük a vizet forrni, hozzáadjuk a 1,5 evőkanál cukrot és az 1 evőkanál citromlét.
- Az almákat vékony szeletekre vágjuk, és a forrásban levő vízbe tesszük 1-2 percre, csak addig, hogy könnyen hajlítható legyen. Szűrőkanállal óvatosan kiszedjük, majd papírtörlőre rakosgatva megszárítjuk.
- A leveles tésztát kicsomagoljuk, derelyemetszővel kb. ujjnyi vastag csíkokra vágjuk.Megszórjuk a cukor, fahéj, reszelt citromhéj keverékével, a nyújtófát többször végighengergetjük rajta, hogy a töltelék ne szóródjon ki majd felcsavarás közben.
- A csíkokra balról jobbra rárakosgatjuk az almaszeleteket vizszintesen úgy, hogy kissé fedjék egymást, majd balról kezdve szorosan felcsavarjuk.
- A tészta végét odacsippentjük az oldalához, majd sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk a rózsákat.
- Előmelegített sütőben 220 C fokon sütjük kb 25 percig, mikor langyosra hűlt, megszórjuk a tetejüket porcukorral.