Anyakonyha

Sütni, főzni, szívvel-lélekkel!

Sütemények

Zsuzsi finom süteménye (Cukrász recept)

Kattints a képre a teljes mérethez!
 

Tészta:

  • 38 dkg cukor
  • 13 dkg méz
  • 10 dkg RÁMA
  • 0,8 dkg kakaópor
  • 3 db tojás
  • 65 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor

Elkészítése:

  1. A cukrot a mézet, margarint, kakaóport és a tojásokat egy keverőtálba összekeverjük.
  2. Gőz fölött addig melegítjük, míg az egész össze nem áll.
  3. Ha ez kész, akkor hozzáadjuk a lisztes sütőporhoz.
  4. Addig gyúrjuk, míg össze nem áll és nem ragad.
  5. Ezután 3 részre szedjük és elkezdjük kinyújtani bő liszttel.
  6. Ezután 10 percig sütjük 160 fokon.
  7. Akkor jó, ha már elválik a sütőlemezről. (a sütőlemezt margarinozzuk, és lisztezzük, vagy használjunk sütőpapírt)

Krém:

  • 1,5 l tej
  • 38 dkg cukor
  • 5 csomag vaníliás pudingpor
  • 30 dkg margarin

Elkészítése:

  1. A pudingport egy kis tejjel csomómentesre kikeverjük.
  2. A tejet a cukorral feltesszük forrni.
  3. Ha már forr, akkor hozzáadjuk a pudingporos tejet és besűrítjük.
  4. Ezután hozzáadjuk a margarint és feloldjuk benne.
  5. A krémet fontos, hogy még melegen öntsük rá a lapokra, mert a krém hidegen nem kenhető.

Teteje:

  • 2 tábla étbevonó 200gr
  • 2 ek.olaj

Elkészítése:

  1. A csokoládét gőz fölött melegítjük és egy kis olajjal higítjuk, fényezzük.

 

Jó étvágyat!

 

Fanta szelet

  Kattints a képre a teljes mérethez!

 

Tészta:

  • 6 tojás
  • 6 evőkanál cukor
  • 4 evőkanál liszt
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 1 dl étolaj
  • 1 csomag sütőpor
  1.  A tojásokat külön választjuk. A fehérjét kemény habbá verjük.
  2. A sárgáját kikeverjük a cukorral habosra. Hozzáadjuk az olajat, majd a kakaóport is.
  3. A lisztet elkeverjük a sütőporral és beleforgatjuk a sárga részbe.
  4. Végül a fehérjével óvatosan összeforgatjuk.

Krém:

  • 2 csomag túró (vagy 50 dkg)
  • 25 dkg RÁMA
  • 25 dkg porcukor
  1.  A túrót villával áttörjük. A porcukrot kikeverjük a vajjal, majd a  túróval összekeverjük.

Teteje:

  • 7 dl fanta üdítő
  • 2 csomag vaníliás pudingpor
  • 15 dkg porcukor
  1. A fantát felfőzzük a pudingporral, majd hozzáadjuk a porcukrot. Langyosan a töltelék tetejére kenjük. Tálalásig hűtőben tároljuk.

 

Jó étvágyat!

 

Málnakrémes-joghurtos zabpehely keksz

Nagyon gyors és könnyű édesség, ha valami finomat megkívánunk, vagy váratlan vendégek érkeznek.

 

Hozzávalók:

  • málna (lehet bármilyen idény gyümölcs, mirelit is)
  • porcukor
  • natúr joghurt
  • gyümölcs joghurt
  • zabpelyhes keksz (vagy bármilyen édes keksz)
  • tejszínhab

Elkészítése:

  1. A málnát összeturmixoljuk a porcukorral, ez a réteg kerül alulra.
  2. A következő réteg a natúr joghurt legyen.
  3. Végül a kekszet is szórjuk rá összemorzsolva.
  4. Ezt addig rétegezzük, míg fér a pohárba, vagy el nem fogy a hozzávaló.
  5. Tetejére tejszínt teszünk.
  6. Pár órát hűtőben tároljuk.

 

Jó étvágyat!

 

Almás-krémes


   

Hozzávalók:

  • 6 db tojás
  • 6 evőkanál liszt
  • 6 evőkanál cukor
  • fél kg alma
  • Krémhez:
  • 4 csomag vaníliás puding
  • 1 l tej
  • 6 evőkanál cukor
  • 6 db tojásfehérje
  • 3 dl habtejszín

Elkészítése:

  1. Az almát megpucoljuk, szeletekre vágjuk, sütőpapírral bélelt tepsi aljára tesszük.
  2. 6 tojásból piskótát sütünk.
  3. Ha kisült, megfordítjuk, hogy az almás fele kerüljön felülre.
  4. A krémhez a pudingot, tejet, cukrot megfőzzük.
  5. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, összekeverjük a pudinggal.
  6. A langyos krémet a tészta tetejére kenjük.
  7. A habtejszínt felverjük, és a kihűlt sütemény tetetére kenjük.
  8. Őrölt fahéjjal, vagy csoki forgáccsal díszíthetjük.

 

Jó étvágyat!

 

Vaníliás bundás kalács áfonyalekvárral

 

Én nem szeretek semmilyen ételt kidobni.

Ha már megszikkad egy kicsit a kalács és nem akarjuk kidobni, íme egy recept ami gyors és még finom is.

Hozzávalók:

  • szikkadt fonott kalács (lehet kenyérből is)
  • 1-2 evőkanál tej
  • 1-2 db tojás
  • vaníliarúd, vagy 2 tasak vaníliás cukor
  • vaj

Elkészítése:

 

  1. A tojásokat összekeverjük a vaníliával és a tejjel.
  2. Úgy készítjük mint a bundás kenyeret. A felszeletelt kalácsokat a tejes masszába mártjuk és kevés olajon megsütjük mindkét oldalát.
  3. Papírtörlőn lecsögögtetjük a zsiradékot és fahéjas porcukorral megszórjuk.
  4. Áfonyalekvárral még ízletesebb, de bármilyen lekvár megteszi.

 

Jó étvágyat!

 

Nutellás batyuk

 

Nagyon egyszerű, gyors és finom édesség, mindössze két hozzávalóból!

 

Hozzávalók:

  • 1 csomag leveles tészta
  • 1 üveg nutella

Elkészítése:

  1. A leveles tésztát kiolvasztjuk, majd kinyújtjuk vékonyra.
  2. A tésztalapot bekockázzuk, majd megtöltjük fél teáskanál nutellával.
  3. A két-két kocka forma szélét felhajtjuk, majd csavarunk rajta egyet, hogy batyu formájú legyen.
  4. Sütőben pirulásig sütjük.
  5. Porcukorral megszórjuk.

 

Jó étvágyat!

 

Tiramisu torta


 

Könnyen elkészíthető, még sütni sem kell! :-)

Hozzávalók:

  • 1-2 csomag babapiskóta
  • 500 ml Hulala habtejszín
  • kávé
  • tej
  • 2 tábla fehércsokoládé
  • 500gr mascarpone sajtkrém
  • kakaópor, roletti

Elkészítése:

 

  1. A babapiskótákat kávés tejbe beáztatjuk. Csak rövid ideig, nehogy szétmáljon.
  2. A fehércsokit gőz fölött felolvasztjuk és addig felverjük a tejszín felét.
  3. A langyos olvasztott csokival összekeverjük a mascarponét és óvatosan beleforgatjuk a tejszínhabot is. Ez lesz a krém.
  4. Ezután már csak rétegezni kell a tortát. Alulra piskóta, majd rá a krém, és addíg folytatni, míg el nem fogy.
  5. Díszítésként tejszínhabbal beborítjuk.

 

Jó étvágyat!

Feketeerdő torta

Hozzávalók:

  • 6 db tojás
  • 6 kk.porcukor
  • 4 ek.liszt
  • 1 dl olaj
  • 2 kk.kakaó
  • meggyes töltelékhez: 20 dkg lecsöpögtetett meggybefőtt, 3dl meggylé, 1 cs.vaníliás pudingpor, 6 dkg cukor
  • tejszínes töltelékhez: 2 cs.tejszínhabpótló por, 2,5 dl tej, 1 ek.zselatin, 2 ek.cukor - vagy Hulala tejszínhab (az jól megszilárdul, ha rendesen felverjük)

Elkészítése:

  1. A tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá verjük.
  2. Egyenként hozzáadjuk a tojássárgáját, az olajat.
  3. Óvatosan belekeverjük a kakaóval, sütőporral elkevert lisztet.
  4. Kapcsos tortaformában, kivajazva, lisztezve megsütjük.
  5. A kihűlt piskótát 3 részre vágjuk.
  6. A meggylevet a pudingporral és a cukorral sűrűre főzzük, és a kimagozott meggyet beletesszük.
  7. A tejszínhabpótló port a tejjel, zselatinnal, cukorral kemény habbá verjük.
  8. Az első lapot megkenjük a meggyes töltelékkel, utána a tejszínes kerül rá, és így folytatjuk tovább.
  9. A 3.piskóta kerül a tetejére, melyet a tejszínhabbal, meggyszemekkel, csoki reszelékkel díszítünk.

 

Jó étvágyat!

 

Mézes-krémes

  Kattints a képre a teljes mérethez!

Hozzávalók:

  • Tészta: 1 db tojás
  • 15 dkg cukor
  • 5 dkg zsír
  • 1 kk.szódabikarbóna
  • 2 kanál méz
  • 4 kanál tej
  • Töltelék: fél liter tej, 3 ek.lisztből habarás, 15 dkg cukor, 1 vaníliás cukor, 1 cs.Ráma

Elkészítése:

  1. A tészta hozzávalóit tűzön megfőzzük még barnás nem lesz.
  2. 50 dkg lisztet adunk hozzá, és 4 cipóra osztjuk. Sütjük.
  3. A töltelékhez a tejet felforraljuk, és 3 ek. liszttel besűrítjük.
  4. 1 kocka Rámát teszünk hozzá, majd a cukrot és a vaníliás cukrot is hozzáadjuk.
  5. Két lap közé a tejes krémet töltjük, a közepére baracklekvárt teszünk.
  6. Kb.1 napot állnia kell, hogy puhuljon, mert különben törnek a lapok.

 

Jó étvágyat!

 

Diós kürtőskalács

  

 

Kicsit maceráns az elkészítése, de megéri, mert amikor sül mindenhol szétárad a cukros máz mennyei illata....hmmm...

Én grillsütőben sütöttem, mert ott szépen forog körbe és mindenhol egyenletesen pirul, de két tégla között parázs fölött bárhol elkészíthető.

 

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 2 db tojás
  • 14 dkg cukor
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • 1 dkg só
  • 3 dkg élesztő
  • fél liter tej
  • 1 citrom héja
  • 1 vaníliás cukor
  • olvasztott vaj, cukor a lekenéshez

Elkészítése:

  1. Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk.
  2. A száraz hozzávalókat egy tálba tesszük és az élesztőt is hozzáöntjük.
  3. Jól kidagasztjuk, tetejét vékonyan megszórjuk liszttel és meleg helyen megkelesztjük. Nem szabad túlkeleszteni, mert különben leesik a sütőfáról.
  4. A tésztát ujjnyi vastagra sodorjuk és vajazott sütőfára hézagosan feltekerjük. Ne legyen laza, mert akkor is leesik.
  5. Ezután a ujjunkkal nyomkodjuk laposra a tésztát, majd kenjük meg olvasztott vajjal, végül hempergessük cukorba.
  6. A sütő/parázs igen meleg legyen, mert különben újra kelni fog a tészta és ismét leeshet.
  7. Lassú tűzön süssük, nehogy megégjen, vagy nyers maradjon. Ne barnítsuk meg nagyon, mert akkor kesernyés íze lesz!
  8. A megsült kalács jobb esetben 15-20 másodperc pihentetés után könnyedén lecsúszik, ha mégsem segítsük, vagy tetszőlegesen vágjuk le.
  9. Ízesíthetjük dióval, fahéjjal, kakaóval, kókusszal stb...

 

Jó étvágyat!

Londoni szelet

Kattints a képre a teljes mérethez!

Hozzávalók:

  • Tészta:
  • 30 dkg liszt
  • 21 dkg vaj, vagy zsír
  • 15 dkg cukor
  • 6 db tojás sárgája
  • Krém:
  • 20 dkg darált dió
  • 30 dkg porcukor
  • 1,5 vaníliás cukor
  • 6 db tojás fehérje

Elkészítése:

  1. A tésztát összegyúrjuk, tepsibe kézzel kinyújtjuk.
  2. Megkenjük baracklekvárral, még a krém elkészül állni hagyjuk.
  3. A krémhez a habot keményre verjük és összekeverjük a többi alapanyaggal.
  4. A tésztára öntjük és világossárgára sütjük.

 

Jó étvágyat!

Tejfölös-kekszes (sütés nélkül)

 

Hozzávalók:

  • 1 cs.kocka formájú háztartási keksz
  • 1 nagy pohár tejföl
  • kb.4 ek. porcukor
  • 1 csomag expressz tortazselé
  • 12,5 dkg túró (elhagyható)
  • gyümölcsök

Elkészítése:

  1. Egy jénai tálba/tepsibe alulra tesszük a kocka kekszeket.
  2. A tejfölt összekeverjük a porcukorra (esetleg túróval) és beborítjuk vele a keksz darabokat.
  3. Addig rétegezzük még van hozzávaló. Általában 2-3 sorra elég ez az adag.
  4. A tetejére bármilyen gyümölcsöt tehetünk.
  5. Végül a tortazselét a leírtak szerint elkészítjük és bevonjuk vele a süteményt.
  6. Az expressz tortazselé előnye, hogy nem kell főzni, csak forró vízben elkeverni.
  7. Hűtőbe tesszük.

 

Jó étvágyat!

Raffaello

Kattints a képre a teljes mérethez!

Hozzávalók:

Tejporos változat:                                                                                       

  • 60-70 ml víz                                                                                          
  • 10 dkg porcukor
  • 20 dkg tejpor
  • 10 dkg kókuszreszelék+hempergetéshez
  • pár szem mandula
  • 5 dkg Ráma

Elkészítése:

  1. A vizet feltesszük főni a porcukorral.
  2. Összekeverjük a kókuszt a tejporral és hozzáadjuk a vízhez.
  3. Apránként belekanalazzuk a Rámát is.
  4. Vizes kézzel kis golyókat formálunk, megtöltjük mandulával és kókuszba hempergetjük.
  5. Hűtjük egy kicsit.

Pudingpos változat:

  • 1 cs.vaníliás pudingpor
  • 5 ek.cukor
  • 3 dl tej
  • 10 dkg margarin
  • 15 dkg kókusz
  1. A pudingot felfőzzük a 3 dl tejjel, cukorral.
  2. Melegen belekavarunk 10 dkg margarint és 15 dkg kókuszt.
  3. Golyókat formálunk, mandulát teszünk hozzá és hembergetjük a kókuszba.

 

Jó étvágyat!

Banános süti

Kattints a képre a teljes mérethez!

Ezt a receptek általában akkor készítem, ha már a banán megbarnul.

Mi úgy kevésbé szeretjük, így viszont nagyon fini süti készíthető belőle.

Hozzávalók:

  • 4 db banán
  • 6 db tojás
  • 35 dkg cukor
  • 25 dkg liszt
  • 20 dkg Ráma
  • 1 cs.vaníliás cukor
  • 1,5 cs.sütőpor
  • 1 egész citrom leve

Elkészítése:

  1. A tojásokat kikeverjük a vajjal, cukorral.
  2. Hozzáadjuk a sütőporos lisztet.
  3. A banánt villával összetörjük és a citrom levét belefacsarjuk.
  4. Az egészet összekeverjük és közepes lángon készre sütjük.

 

Jó étvágyat!

Almás-diós rakott tészta

 Kattints a képre a teljes mérethez!

Hozzávalók:

  • fél csomag szélesmetélt tészta
  • 3 db tojás
  • 25 dkg túró
  • mazsola
  • kb.15 dkg darált dió
  • 2 db alma
  • cukor, fahéj ízlés szerint

Elkészítése:

  1. A szélesmetéltet a szokásos módon megfőzzük.
  2. A tojások sárgáját és fehérjét szétválasztjuk, majd felverjük.
  3. A sárgájához adunk kb.2 ek cukrot és a tördelt túrót.
  4. Aki szereti tehet bele mazsolát is.
  5. Ezután beleforgatjuk a tésztát a túrós masszába és óvatosan belekeverjük a tojásfehérje habot is.
  6. Egy jénai tálat kivajazunk, majd alulra tesszük a tészta felét.
  7. Megszórjuk a darált dióval, és ráreszeljük az almát, fahéjat.
  8. Végül vonjuk be a maradék tésztával. Tetejére egy kicsi darált diót szórjunk még.
  9. Aranysárgára sütjük. Tálaláskor lekvárral, vagy nutellával ízesítsük.

 

Jó étvágyat!

Sütőtökös pite citromhabbal

Kattints a képre a teljes mérethez!

 

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 7,5 dkg cukor
  • 1 tojás
  • 2 ek.natúr joghurt
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 kisebb méretű előre megsütött sütőtök
  • ízlés szerint gyümölcsök: alma, körte, birsalma
  • tejszínhab

Elkészítése:

  1. A tészta hozzávalóit összemorzsoljuk egy keverőtálba és addig gyúrjuk, míg össze nem áll.
  2. Belereszeljük a citrom héját, és hozzáadjuk a villával áttört sütőtököt, illetve a gyümölcsöt.
  3. Lisztezett tortaformába helyezzük, világossárgára sütjük.
  4. A tejszínhabot fél citrom levével félkeményre verjük. A pitére öntjük.

Jó étvágyat!

Gyümölcsbomba

Kattints a képre a teljes mérethez!

Hozzávalók:

  • A piskótához:
  • 6 db tojás
  • 6 ek.cukor
  • 3 ek.víz
  • 3 ek.olaj
  • 6 ek.liszt
  • 1 cs.sütőpor
  • A krémhez:
  • 6 dl tej
  • 5 ek cukor
  • 2 cs.vaníliás pudingpor
  • 4 dl Hulala tejszínhab
  • 1 nagy csomag tortazselé
  • gyümölcsök

Elkészítése:

  1. A piskótát a hagyományos módon elkészítjük.
  2. Felverjük a tojásfehérjét, egy csipet sóval, majd cukorral.
  3. A sárgájához hozzáadjuk a cukrot, vizet, olajat és azt is felverjük.
  4. Beleöntjük a sütőporos lisztet és finoman beleforgatjuk a tojásfehérje habot.
  5. Kapcsos tortaformában tűpróbáig sütjük.
  6. A pudingot is elkészítjük. Kihűtjük.
  7. A kihűlt piskótát kettévágjuk és beletöltjük a pudingpos krémet. A piskóta tetejét is vonjuk be vele.
  8. Majd egy réteg tejszínhabbal is kenjük be az egész piskótát.
  9. Ezután rétegezzük rá a gyümölcsöket és legvégül locsoljuk meg expressz tortazselével.
  10. A tortazselét forró vízzel elkeverjük és mikor már félig dermed, akkor öntjük rá a süteményre.

 

Jó étvágyat!

Adventi pisztáciás kocka

Kattints a képre a teljes mérethez!

Hozzávalók:

  • 4 db tojás fehérje és sárgája külön választva
  • 2 kanál víz
  • 2 kanál cukor
  • 2 kanál méz
  • 1 tk.mézeskalács fűszerkeverék
  • 1 cs.vaníliás cukor
  • 2 dkg kakaó
  • 4 kanál liszt
  • fél cs.sütőpor
  • 10 dkg apróra vágott pisztácia (lehet dióval, mandulával is ízesíteni)

Elkészítése:

  1. A tojás fehérjét habbá verjük.
  2. A sárgájához hozzáadjuk a cukrot, vizet, mézet és ezt is krémesre verjük.
  3. A kakaót is belekeverjük.
  4. Hozzáadjuk a sütőporos lisztet és a magvalt pisztáciát.
  5. Megsütjük.

 

Jó étvágyat!

 

Mandulás teasütemények

 Kattints a képre a teljes mérethez!

Hozzávalók:

  • 15 dkg liszt
  • 10 dkg Ráma
  • 7,5 dkg cukor
  • 2 db tojás
  • 1 cs.vaníliás cukor
  • fél tk. sütőpor
  • mandula kivonat

Elkészítése:

  1. A vajat a cukorral kikeverjük, hozzáadjuk a tojásokat, vaníliát, mandula kivonatot.
  2. Hozzáöntjük a sütőporos lisztet és összegyúrjuk.
  3. Kb.1 ujjnyira kinyújtuk és kiszaggatjuk a formákat.

 

Jó étvágyat!

 

Csokis brownie

 Kattints a képre a teljes mérethez!

Hozzávalók:

  • 2 db tojás
  • fél bögre cukor
  • 1 csipet só
  • 12,5 dkg vaj olvasztva
  • fél bögre liszt
  • fél bögre kakaópor
  • sok-sok tört csokoládé (ha kimarad vagy már unalmas a sok miki csoki, az is mehet bele:))

Elkészítése:

  1. A tojásokat feltörjük, hozzáadjuk a cukrot, sót.
  2. A felolvasztott vajat összekeverjük a kakaóval, hozzáadjuk a tojásos masszához.
  3. A lisztet is hozzákeverjük.
  4. Végül belekeverjük a sok-sok tört csokoládét.
  5. Hőlégkeveréses sütőben 180 fokon 15 percig sütjük. Tovább ne süssük, mert a brownie úgy jó, ha lágy és belül folyik a csoki. :)

 

Kinder tejszelet

Kattints a képre a teljes mérethez!

Kicsi fiam kedvence. :))

Hozzávalók:

  • tésztához:
  • 8 tojás
  • 20 dkg cukor
  • 6 ek víz
  • 8 dkg olvasztott vaj
  • 30 dkg finomliszt
  • 4 dkg kakaópor
  • 1 cs.sütőpor
  • 1 tk.mézeskalács fűszerkeverék
  • krémhez:
  • 4 ek.cukor
  • 4 cs.vaníliás cukor
  • 3,75 dl tej
  • 1 csomag zselatinpor
  • 8 dl habtejszín
  • mázhoz:
  • 25 dkg étbevonó és 8 dkg vaj

Elkészítése:

  1. A tojás sárgáját a cukorral fehéredésig keverjük.
  2. A vizet és a vajat hozzáadjuk, majd habosítjuk még pár percig.
  3. A lisztet a kakaóporral és a mézes keverékkel összeforgatjuk és a tojásos masszához adjuk.
  4. A fehérjét is óvatosan beleforgatjuk.
  5. A tepsit kivajazzuk/béleljük és a massza felét elsimítjuk benne. Majd a másik lapot is megsütjük. (én nagy tepsiben csináltam és a két tésztát egymás mellé simítottam a sütőpapíron, így egyszerre sültek meg a lapok)
  6. A krémhez a kétféle cukrot a tejbe szórjuk és felforraljuk.
  7. A zselatint belekeverbe kis lángon addíg főzzük, amíg a zselatin elolvad. Kihűtjük.
  8. A tejszínt kemény habbá verjük és a langyos zselatinos tejet belecsorgatjuk.
  9. Simítsuk rá a tésztára míg meg nem  hab és nyomjuk kicsit a tésztát a krémbe.
  10. Hideg helyre tegyük 1,5-2 órára.
  11. Máz: a csokoládét gőz fölött felolvasztjuk a vajjal és a tészta tetejére kenjük.
  12. Vízbe mártott késsel szeletjük fel a sütit.

 

Jó étvágyat!

Ananász vagy mandarin szelet

Kattints a képre a teljes mérethez!

Hozzávalók:

  • Tészta:
  • 30 dkg liszt
  • 15 dkg porcukor
  • 15 dkg vaj
  • 1 cs.sütőpor
  • 2 db tojás
  • Töltelék:
  • 1 l tej
  • 40 dkg cukor
  • 4 cs.vaníliás pudingpor
  • 6 pohár tejföl
  • Teteje:
  • 1 csomag tortazselé
  • 1 doboz ananászkonzerv
  • szeletelt mandula

Elkészítése:

  1. A lisztet, tojást, vajat, sütőport tésztává gyúrjuk.
  2. A tészta felét vajazott tepsibe nyomkodjuk vizes kézzel. A másik felét a szélére tesszük minden oldalára kb.2 ujjnyi vastagon.
  3. A pudingot elkészítjük. Melegen hozzáadjuk a tejfölt.
  4. A krémet a tésztára öntjük és a tetejére szórjuk az ananász darabokat.
  5. Nagyon lassú tűzön (én kb.100-120 fokon sütöm) kb. 75 percig sütjük. Akkor jó, ha már nem folyik a krém.
  6. Ha megsült, kihűtjük.
  7. Az ananász levét felfogjuk és abból készítjük el a zselét. Ráöntjük a kihűlt tésztára.
  8. Tetejére mandula szeleteket szórunk.

 

Jó étvágyat!

Túrógombóc

Kattints a képre a teljes mérethez!

Hozzávalók:

10 gombóchoz

  • 25 dkg túró
  • 1 db tojás
  • 5 púpozott kanál búzadara
  • 1 ek.liszt
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 vaníliás cukor, cukor ízlés szerint
  • cukrozott tejföl
  • olaj, zsemlemorzsa

Elkészítése:

  1. A túrót villával áttörjük.
  2. Hozzáadjuk a tojást, cukrot, citrom héját, búzadarát, lisztet.
  3. Összedolgozzuk, vizes kézzel gombócokat formálunk belőle és forrásban lévő vízben kifőzzük.
  4. A zsemlemorzsát kevés olajon megpirítjuk a cukorral, végül belehempergetjük a gombócokat.

 

Jó étvágyat!

Szilvás gombóc

Kattints a képre a teljes mérethez!

Hozzávalók:

  • 5 szem burgonya
  • 2 tk.tejföl
  • kb.20 dkg liszt
  • 1 db tojás (elhagyható)
  • csipet só
  • szilva
  • cukor, fahéj
  • zsemlemorzsa

Elkészítése:

  1. A burgonyát feltsszük főni. Majd ha már puha, áttörjük krumplinyomón.
  2. Én a megmaradt krumplipüréből csináltam, egyrészt nem válik feleslegessé, másrészt viszont benne van minden ami kell, tejföl (én azzal készítem), só, vaj, csak javára válik a gombócnak. :)
  3. Tegyük hozzá a tojást és a lisztet, pici sót és gyúrjuk össze alaposan.
  4. Fél ujjnyi vastagra nyújtsuk ki és kockázzuk fel a tésztát.(kb.5x5-ös kockákra, ki mekkora gombócot szeretne)
  5. Minden kocka közepére tegyünk egy szilvát, (ha kicsi, kettőt is) és szórjuk meg cukorral és fahéjjal.
  6. A sarkokat "tapasszuk" össze és formáljunk belőlük gombóckákat.
  7. Forró vízben főzzük ki. Majd fahéjas, cukros, pirított zsemlemorzsában hempergessük meg őket.

 

Jó étvágyat!

Zserbó

Kattints a képre a teljes mérethez!

Hozzávalók:

  • Tészta:
  • 45 dkg liszt
  • 20 dkg zsír
  • 5 dkg cukor
  • 1 tojássárgája
  • 2 dkg élesztő
  • csipetnyi só
  • 1 dl tejföl
  • Töltelék:
  • 20 dkg darált dió
  • 10 dkg cukor
  • 30 dkg lekvár
  • 1 citrom héja
  • Teteje:
  • 20 dkg étcsokoládé
  • 2 ek.olaj

Elkészítése:

  1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. Ezután 3 részre osztjuk és kinyújtjuk.
  2. Az első lapot sütőpapírra helyezzük, majd megkenjük lekvárral és megszórjuk a cukros dióval.
  3. A másik lapot rátesszük és újra lekvár, majd dió.
  4. A harmadik lap kerül a tetejére, melyet villával szurkáljunk meg.
  5. 1 órát pihentessük, majd süssük szép aranybarnára.
  6. Tetejére a csokimázhoz az étcsokit olvasszuk fel vízgőz felett az olajjal, és kenjük rá a kihűlt tésztára.

 

Jó étvágyat!

Méteres kalács (cukrász Andi barátnőm süteménye)

Kattints a képre a teljes mérethez!

Hozzávalók: (2 őzgerinc forma)

  • 2 féle piskótát készítünk (sárgát és kakaósat)
  • 4 db tojás
  • 25 dkg porcukor
  • 1 dl langyos víz
  • 1 dl olaj
  • 25 dkg liszt
  • 2 dkg sütőpor
  • A kakaós tésztához:
  • 4 dkg kakaópor
  • 1 ek.olaj
  • 1 ek.langyos víz
  • Krémhez:
  • 2 cs.puncs pudingpor
  • 6,5 dl tej
  • 4 ek.cukor
  • 20 dkg Ráma
  • 20 dkg porcukor
  • 20 dkg étcsokoládé
  • 2 ek.olaj

Elkészítése:

  1. 4 tojásos piskótát készítünk a fenti alapanyagokból.
  2. Két részre osszuk, az egyik sárga a másik kakaós piskóta lesz.
  3. Két őzgerinc formában külön-külön megsütjük őket.
  4. Ha kihűltek, felvágjuk őket 1 ujjnyis szeletekre.
  5. A krémet elkészítjük. A pudingot megfőzzük, a margarint kikeverjük habosra a porcukorral. A két krémet összekeverjük.
  6. A felszeletelt piskótákat megtöltjük a krémmel, úgy hogy minden szeletet "összeragasztunk" a krémmel.
  7. A sorrend: 1 szelet sárga piskóta-krém-kakaós piskóta és így tovább...
  8. A tetejét is bekenjük a krémmel.
  9. Majd csokimázzal vonjuk be a tekercseket.
  10. Ferdén vágva szeleteljük fel őket, hogy a csíkok szépen látszódjanak.

 

Jó étvágyat!

 

Almás-banános muffin

 Kattints a képre a teljes mérethez!

 

Hozzávalók:

  • 1 db tojás (igen, csak egy tojásos)
  • 25 dkg cukor
  • 25 dkg liszt
  • 2,5 dl tej
  • 1 cs. vaníliás cukor és sütőpor
  • 5 dkg Ráma
  • 1 citrom reszelt héja
  • 5 dkg kakaópor
  • 1 db banán
  • 2 db alma

Elkészítése:

  1. A tojást kikavarom a cukorral, majd a vajjal.
  2. Hozzáadom a tejet, vaníliás cukrot, citrom héjat.
  3. Ezután összeforgatom a sütőporos liszttel.
  4. A banánt villával áttöröm és az almát lereszelem. (nagy lyukú reszelőn)
  5. Beleforgatom a tésztába a gyümölcsöket.
  6. A muffin tésztát nem szabad sokáig kevergetni, csak pár mozdulat és már süthetjük is.
  7. Papírformákba kanalazzuk kb.a 3/4-ig.
  8. Először nagy fokozaton 180 fokon, majd később 150-160 fokon süssük hőlégkeveréssel.

 

Jó étvágyat!

Almás pite (Csilla kolléganőm receptje)

Kattints a képre a teljes mérethez!

Ha már tél és alma szezon, akkor itt egy egyszerű, gyors, és isteni finom almás pite! :)

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 20 dkg cukor
  • 1 cs.sütőpor
  • 1 db tojás
  • 1 cs.vaníliás cukor
  • 3 púpos kanál zsír
  • 2 dl -azaz 1 kis pohár tejföl
  • 1,5 kg alma
  • cukor, fahéj ízlés szerint

Elkészítése:

  1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és alaposan kidagasztjuk.
  2. Amíg a tészta pihen, addig készítsük el a tölteléket.
  3. Az almát megpucoljuk, lereszeljük és a fahéjas cukorral megszórjuk.
  4. Gőz fölött kicsit megpároljuk.
  5. A tészta egyik felét kinyújtuk, rátesszük a tölteléket és befedjük a másik tésztalappal.
  6. Tetejét szúrkáljuk meg villával, hogy a gőz távozni tudjon belőle.
  7. Szép aranysárgára sütjük.
  8. Ha legalább fél napot áll letekarva, akkor lesz igazán puha.

 

Jó étvágyat!

Tutti-fruttis kosárkák

Kattints a képre a teljes mérethez!

(Tücsökbogár konyhája ötlete alapján- csak ott vaníliásak voltak a kosárkák)

Hozzávalók:

  • 15 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 1 tojássárgája
  • fél tk.sütőpor
  • fél citrom héja
  • csipet só
  • 1 cs.tutti-fruttis pudingpor
  • 4 dl tej
  • 3 tojásfehérje hab
  • 5 ek.porcukor, pár csepp citromlé
  • dekor cukrok

Elkészítése:

  1. A tészta hozzávalóit egy keverőtálban addig gyúrjuk, míg egyneművé nem válik.
  2. Ekkor fél órát a tésztát hűtőbe tesszük pihentetni.
  3. Ez idő alatt megfőzzük a pudingport és a tojásfehérje habot gőz fölött.
  4. Kivajazott kosárka formába kis tészta golyókat nyomkodunk.
  5. Sütőpapírt vágunk a közepükbe és öntünk bele sárgaborsót, vagy babot stb. nehezéknek, hogy a tészta közepe ne kelljen meg.
  6. Előmelegített sütőben aranysárgára sütjük.
  7. Ezután beletöljük a langyos pudingokat és a kihűlt tojáshabot.
  8. A cukrokat csak tálalás előtt tegyük rá, mert könnyen olvadnak.

 

Jó étvágyat!

 

Fánkocskák

Kattints a képre a teljes mérethez!

Idén kétféle fánk receptet is kipróbáltam.

Mindkettő finom, az arányok másak, elkészítés szempontjából ugyanúgy készül mindkettő.

Hozzávalók:

"A" verzió

  • 12 darabhoz
  • 35 dkg liszt
  • 5 dkg porcukor
  • 1 db egész tojás és 3 sárgája (én 2 egésszel csináltam, mert nem szeretem ahol az egyik fele megmarad a tojásnak)
  • 3,5 dkg vaj
  • 1,5 dl tej
  • 1,75 dkg élesztő
  • 1 vaníliás cukor
  • 1 narancs héja
  • csipet só

"B" verzió

  • 50 dkg liszt
  • 3 dl tej
  • 3 dkg élesztő
  • 1 ek.porcukor
  • 5 dkg vaj
  • 2 tojássárgája
  • 1 pohárka rum (elhagyható)
  • csipet só
  • 1 citrom héja

Elkészítése:

  1. A száraz alapanyagokat egy keverőtálba öntjük.
  2. A tejet felfuttatjuk az élesztővel.
  3. Összedolgozzuk alaposan a tésztát. Akkor jó, ha már hólyagos.
  4. Kb.40 percet kelesztjük meleg helyen. Sokáig nem szabad keltetni, mert a tészta "nehéz" lesz akkor.
  5. Ezután kb.1,5 ujjnyi vastagra kinyújtuk a tésztát és fánkszaggatóval kis formákat szaggatunk ki belőle.
  6. További 30 percig kelesztjük tovább!
  7. Sütés előtt az ujjunkkal nyomjuk be a közepét és a benyomott felével tegyük lefelé az olajba.
  8. Középforró olajban süssük.
  9. Az olaj ha túl forró megégnek a fánkok, ha nem túl meleg magába szívja a sok zsiradékot. Akkor jó, ha kicsit buborékozik az olaj a fánk szélén.
  10. Sütés elején a fánkokat fedjük le fedővel, majd fordítás után már vegyük le a fedőt.
  11. Még melegen szórjunk rá vaníliás, vagy fahéjas porcukrot.

 

Jó étvágyat!

Egyszerű képviselőfánk

 

Kattints a képre a teljes mérethez!

Képviselőfánk egyszerűbben, másképp...

Kb.15 darabhoz

Hozzávalók:

  • 2 dl víz
  • 15 dkg Ráma
  • 20 dkg rétesliszt
  • 5 db tojás
  • 2 cs.vaníliás pudingpor
  • 3/4 l tej
  • 1 cs.van.cukor
  • 4 ek.cukor
  • 2 dl Hulala habtejszín

Elkészítése:

  1. A vizet feltesszük forrni a vajjal együtt.
  2. Ha forr, hozzáadjuk a lisztet. Sűrű masszát kapunk így.
  3. Egyenként hozzáadjuk az 5 tojást, és simára keverjük.
  4. Habzsákba töltve kis diónyi halmokat nyomunk a sütőpapírra és megsütjük a tésztát.
  5. A pudingot a hagyományos módon elkészítjük. Kihűtjük.
  6. A kihűlt tésztát kettévágjuk, és megtöltjük a pudinggal, majd a felvert habtejszínnel.
  7. Rátesszük a kalapokat és hűtőbe tesszük.

 

Jó étvágyat!

Almarózsa

Kattints a képre a teljes mérethez!

Kb.20 db-hoz

Hozzávalók:

  • 1 csomag vajas-leveles tészta
  • 4 alma
  • 2 ek. cukor
  • 1 tk. őrölt fahéj
  • 1 tk. reszelt citromhéj
  • 2 csésze víz
  • 1,5 ek. cukor
  • 1 ek. citromlé

Elkészítése:

  1. Az almákat megmossuk, félbevágjuk, a magházukat kivájjuk.
  2. Feltesszük a vizet forrni, hozzáadjuk a 1,5 evőkanál cukrot és az 1 evőkanál citromlét.
  3. Az almákat vékony szeletekre vágjuk, és a forrásban levő vízbe tesszük 1-2 percre, csak addig, hogy könnyen hajlítható legyen. Szűrőkanállal óvatosan kiszedjük, majd papírtörlőre rakosgatva megszárítjuk.
  4. A leveles tésztát kicsomagoljuk, derelyemetszővel kb. ujjnyi vastag csíkokra vágjuk.Megszórjuk a cukor, fahéj, reszelt citromhéj keverékével, a nyújtófát többször végighengergetjük rajta, hogy a töltelék ne szóródjon ki majd felcsavarás közben.
  5. A csíkokra balról jobbra rárakosgatjuk az almaszeleteket vizszintesen úgy, hogy kissé fedjék egymást, majd balról kezdve szorosan felcsavarjuk.
  6. A tészta végét odacsippentjük az oldalához, majd sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk a rózsákat.
  7. Előmelegített sütőben 220 C fokon sütjük kb 25 percig, mikor langyosra hűlt, megszórjuk a tetejüket porcukorral.

 

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 2
Tegnapi: 4
Heti: 2
Havi: 78
Össz.: 50 802

Látogatottság növelés
Oldal: Sütemények 1.
Anyakonyha - © 2008 - 2025 - anyakonyha-receptek.hupont.hu

A honlap magyarul nem csak a weblap első oldalát jelenti, minden oldal együtt a honlap.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »