Anyakonyha

Sütni, főzni, szívvel-lélekkel!

Rakott zöldbab

 

Hozzávalók:

  • fél kg darált sertéshús
  • 1 fej vöröshagyma
  • kb. 3/4 vagy 1 kg zöldbab
  • 1 dl paradicsomlé vagy 2 db paradicsom héj nélkül összedarabolva
  • 40-50 dkg rizs
  • 2 kis dobozos tejföl
  • 1 db tojás
  • fűszerek: só, bors, vegeta, pirospaprika, bazsalikom

Elkészítése:

  1. A hagymát megpárolom, és a darált húst megpirítom rajta, míg kifehéredik.
  2. A fűszereket és a paradicsomlét hozzáadom.
  3. A rizst megfőzzük. (én előző napról megmaradt rizst adtam hozzá, de diétázónak rizs nélkül is ajánlom, mert úgy is finom)
  4. A zöldbabot kevés sós vízben puhára főzzük.
  5. Egy jénai tálat vagy tepsit vékonyan kiolajazunk és alulra egy réteg zöldbabot teszünk.
  6. Közepérea darált hússal összekevert rizst tesszük.
  7. Végül újabb réteg zöldbab kerül felülre.
  8. A tetejét a tejfölben elkevert tojással kentem meg.

 

Jó étvágyat!

Eperleves

Végre itt az eper szezonja, íme egy isteni finom leves :)

Hozzávalók:

  • 40 dkg eper
  • 2 dl tej
  • 2 dl 100%-os narancslé
  • 2 dl tejföl
  • 4 kanál méz
  • kevés fahéj

Elkészítése:

  1. Az epret megmossuk, zöldjét levágjuk és ketté szeleteljük.
  2. A tejet, tejfölt, narancslevet, mézet és a fahéjat sorban hozzáadjuk.
  3. Majd turmixgépbe tesszük és az egészet alaposan összeturmixoljuk.
  4. Hűtőbe tesszük 1 óra hosszára és már fogyasztható is.

Jó étvágyat!

Karfiolos csirkemell (egytálétel)

Ez az egytálétel önmagában is, de rizzsel vagy tészta körettel is fogyasztható - mindenhogy finom :)

Hozzávalók:

  • 1 fej karfiol
  • 1 egész csirkemellfilé
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 dl tejföl
  • 2 dt főzőtejszín
  • 3 ek.liszt
  • 1 ek.mustár
  • só,bors, delikát,
  • csipetnyi kakukkfű és gyömbér
  • petrezselyemzöld apróra vágva
  • 1 ek.olaj a sütéshez

Elkészítése:

  1. A karfiol apró rózsáira szedjük és sós vízben háromnegyedig főzzük.
  2. A csirkemellet felcsíkozzuk és a hagymával együtt megpároljuk.
  3. Fűszerezzük a szükséges fűszerekkel.
  4. A tejfölt kikeverjük a liszttel, tejszínnel és a mustárral.
  5. Ráöntjük a csirkemellre.
  6. A karfiolt is hozzáadjuk és együtt főzzük teljesen puhára.
  7. Ha túl sűrű a mártás, a karfiol főzőlevével higítsuk.
  8. Rizzsel vagy tésztával, de önmagában is kiváló egytálétel.

 

Jó étvágyat!


Paradicsomos tarja

Hozzávalók:

  • fél kg sertéstarja
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1fej vöröshagyma
  • só, bors, delikát, pirospaprika,
  • 3 dl paradicsomlé
  • 1 ek.olaj

Elkészítése:

  1. A tarját közepes vastagságú szeletekre vágjuk.
  2. A hagymákat az olajon megdinszteljük és hozzáadjuk a fűszereket.
  3. A tarját ráhelyezzük és felöntjük a paradicsomlével.
  4. Puhára főzzük mérsékelt tűz mellett.
  5. Kevés vízzel lehet higítani, ha elfőtte a levét.
  6. Én kuktában szoktam főzni, így a folyadék megmarad benne és 45 perc alatt megpuhul.
  7. Finom ízletes, hasonló a pörkölthöz, de mégis másabb :)

 

Jó étvágyat!

Bécsi szelet

Lényegében rántott hús, csak kicsit mégis másképp készül.

A tradicionális bécsi szelet (németül Wiener Schnitzel; magyarul "vínersnicli" néven is ismeretes) a bécsi konyha közismert, borjúhúsból készített, panírozott, sült étele. Sok helyen jó minőségű sertéshúsból készítik.

 

Hozzávalók:

  • 3 nagy szelet jó minőségű hús (eredetileg borjú, de jó minőségű sertés felsál is lehet)
  • 1 citrom
  • 15-20 dkg vaj a sütéshez
  • só, bors
  • panírhoz: liszt, tojás, zsemlemorzsa

Elkészítése:

  1. Szinte teljesen megegyezik a hagyományos rántott húséval, azzal a különbséggel, hogy klopfolás utána a hús mindkét oldalát citrommal bedörzsöljük.
  2. Utána kell panírozni, lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába a megszokott módon.
  3. Végül a sütése olaj helyett vajban történjen.
  4. Láttam videót, ahol zsírban sütik, aki nem figyel a koleszterinre nyugodtan kisérletezzen :)
  5. Végül a kisült hússzeleteket locsoljuk meg pár csepp citromlével.

 

Jó étvágyat!

Tejszínes cseresznyeleves mákos habgaluskával

Érik a cseresznye a kertben, és arra gondoltam készítek belőle valami finomat.

-Először egy levessel próbálkoztam, mely várakozásaimat felülmúlta :)

Nagyon-nagyon finom lett! :)

 

Hozzávalók:

  • kb.1 kg cseresznye kimagozva
  • 4.ek cukor
  • 1 vaníliás cukor
  • fél citrom héja és leve
  • fél tk.fahéj, őrölt szegfűszeg
  • 2 dl tejszín
  • 1 ek.vaníliás pudingpor
  • kb.2 -3 dl tej a hígításhoz
  • a habgaluskához:
  • 1 db tojásfehérje kemény habbá verve
  • pár csepp citrom leve
  • 1 ek.cukor
  • 1 ek.mák

Elkészítése:

  1. A cseresznyét lecukrozzuk, kicsit állni hagyjuk.
  2. Majd annyi vízben, hogy ellepje feltesszük főni.
  3. Ízesítsük fahéjjal, szegfűszeggel, van.cukorral és citrommal.
  4. Amikor megpuhult a cseresznye, habarjuk be a tejjel elkevert pudingporral.
  5. Végül öntsük fel a tejszínnel és a tejjel is, és forraljuk még pár percet.
  6. A habot verjük fel, majd adjuk hozzá a cukrot, a citrom levét, majd a mákot és addig verjük tovább, míg jó kemény lesz a hab.
  7. Ekkor a levesbe kanalazva főzzük meg a galuskákat, és pár perc elteltével fordítsuk meg őket.

 

Jó étvágyat!

Gulyásleves bográcsban

Végre itt a várva-várt jó idő, lehet menni a szabadba főzöcskézni. :)

A gulyásleves mellé desszertnek kürtőskalácsot sütöttem.

Másodszorra készítettem a kürtőst és úgy érzem ebbe csak bele jönni lehet egyre jobban! :)

Isteni illatok terjengtek a bográcsból, a kalácsról nem is beszélve, mikor sül a cukor - , rabul ejtő illat áradt. :)

Na, de akkor most visszatérve a levesre...

Hozzávalók:

  • fél kg sertéstarja kockákra vágva
  • és a csontja is
  • 3 db szép szál sárgarépa és petrezselyem, a zöldje is
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 3 ek.olaj
  • fűszerek: só, bors, delikát, pirospaprika, kömény, kb.1 1 tk.
  • 2-2 db paradicsom és paprika
  • víz, hogy bőven ellepje
  • fél kg krumpli
  • nokedli, vagy tészta
  • aki szereti erőspista

Elkészítése:

  1. A hagymát az olajon üvegesre dinszteljük.
  2. A húst kockákra vágjuk és vízzel alaposan átmossuk.
  3. A hagymára tesszük a fűszereket, és végül a húst is.
  4. Addig süssük, míg kifehéredik a hús.
  5. Ezután adjuk hozzá a hosszába vágott répát és zöldséget, és a petr.zöldet is.
  6. Tegyük bele a felaprított paradicsomot és paprikát is.
  7. Öntsük fel a vízzel és várjuk, míg felforr.
  8. Ha már félig puhák a zöldségek és a hús, akkor adjuk hozzá a krumplit, szintén hosszába vágva.
  9. Végül a nokedlit (tojás, liszt, víz) is szaggassuk bele a forró levesbe.
  10. És már csak ki kell várni, hogy elkészüljön a füsttől "megízesített" bográcsgulyásunk. :)

 

Jó étvágyat!

 


Májgombócleves saját készítésű gombóccal

Egy finom leves, melyben a gombócok garantáltam májból készültek :)

Hozzávalók:

  • a leveshez:
  • 2 csirkemell filézett csontja
  • 2 szál sárgarépa és 1 zöldség plusz a zöldje
  • 2 db fehérkáposzta levél
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • fűszerek: só, bors, delikát, kömény, szerecsendió 1 csipetnyi
  • zöldborsó 1 marékkal
  • májgombóchoz:
  • 30 dkg máj (pl.csirke)
  • 2 db tojás
  • 3 zsömle
  • 1 hagyma és gerezd fokhagyma
  • petrezselyemzöld egy kis csokornyi
  • só, bors, delikát, majoranna
  • 2 ek.liszt
  • zsemlemorzsa amennyit felvesz

Elkészítése:

  1. A csontot alaposan megmossuk. (én elsőnek felforralom, majd leöntöm a vizet róla és csak másodjára kezdem főzni)
  2. Ha felforrt lehabozzuk.
  3. Hozzáadjuk a felszeletelt répát, zöldséget, egyben a hagymát, fokhagymát, káposztaleveleket.
  4. A fűszereket is adjuk hozzá.
  5. Mikor már félig megpuhultak a zöldségek adjuk még hozzá a zöldborsót és ekkor a májgombócokat is.
  6. Májgombóc elkészítése:
  7. A májat főzzük bele a levesbe. (lehet nyersen is, csak akkor tovább tart a pépesítés)
  8. Majd nagyon apróra kapargassuk el a kés élével.
  9. Ekkor adjuk hozzá a tojást és a fűszereket.
  10. Végül a vizbe beáztatott, majd kinyomkodott zsömléket szabdaljuk bele kis darabkákra.
  11. A két kanál lisztet is keverjük el, majd annyi zsemlemorzsát tegyünk bele, hogy masszává álljon össze.
  12. Kis gombócokat formáljuk belőlük.
  13. A legjobb, ha előzőleg elkészítjük és lefagyasszuk őket.
  14. Ebből az adagból nekem 5-6 levesre való adag lett, zacskónként kb.10 gombóccal.
  15. A levesbe téve kb.10 perc alatt készre fől.
  16. Az elkészült levest szórjuk meg a feldarabolt petrezselyemzölddel és már tálalhatjuk is. :)

 

Jó étvágyat!

 

Csirkemell tejfölös-fokhagymás majorannás pácban,

párolt lila káposztával, kukorica salátával

Hozzávalók:

  • 1 csirkemellfilé kisebb darabokra vágva (kb.6-8 szelet hús)
  • 1 kis pohár tejföl
  • 4 gerezd fokhagyma
  • só, bors,
  • fél ek.majoranna
  • olaj a sütéshez
  • a lila káposztához:
  • 1 közepes méretű lila káposzta
  • só egy csipetnyi
  • 3 ek.cukor
  • 2 ek.10%-os ecet
  • fél dl víz
  • kukorica salátához:
  • 1 konzerv kukorica
  • 1 kis pohár tejföl
  • 4 ek.majonéz
  • só, bors

Elkészítése:

  1. A húst szeletekre vágjuk.
  2. Sózzuk, borsozzuk és mindkét oldalát majorannával megszórjuk.
  3. A tejfölbe elkeverjük a felaprított fokhagymákat és a hús szeleteket beleforgatjuk a pácba.
  4. Majd egy-két órát legalább "érleljük" a hűtőben, hogy összeérjenek az ízek.
  5. Ekkor kevés olajon grill serpenyőben (vagy sima serp.) süssük át mindkét oldalát aranybarnára.
  6. Köretként, elkészítjük a lila káposztát.
  7. Melyet lereszelünk közepes reszelőn. És teflonos edényben kevés olajon párolni kezdjük fedő alatt.
  8. Hozzáadjuk a sót, cukrot, ecetet és kb. fél deci vizet, hogy ne égjen le.
  9. Több nem kell, mert a káposzta úgyis enged levet, és azt is el kell hogy főjje.
  10. A kukorica saláta hozzávalóit összekeverjük és lehűtve tálaljuk a hús mellé.

 

Jó étvágyat!

Szederkrémleves (főzés nélkül)

Ezt a leves a tavalyi nyaralásunk alkalmával kóstoltam meg először.

Nagyon finom és mondanom sem kell azóta bekerült az otthoni receptjeim közé. :)

Hozzávalók:

  • 2 kis doboz szeder (kb.20 dkg)
  • 2 kis dobozos erdei gyümölcs ízű joghurt
  • 4 ek.cukor
  • fél tk. fahéj, őrölt szegfűszeg
  • 2 dl tejszín
  • 3 dl tej

Elkészítése:

  1. A szedret megmossuk.
  2. Hozzáadjuk a cukrot, joghurtot, fahéjat, szegfűszeget, majd turmixgépbe tesszük és összeturmixoljuk.
  3. Ekkor beleöntjük a tejszínt és a tejet és tovább turmixoljuk.
  4. Lényegében kész is.
  5. A munka nehezebb része most jön. :)
  6. Mivel nagyon apró magjai vannak a szedernek és nem jó, ha evés közben ráharapunk, ezért célszerű leszűrni.
  7. Én kétszer szoktam átszűrni.
  8. Egyszer egy nagylyukú tésztaszűrőn, majd másodjára apró lyukú teaszűrőn.
  9. Ezután már csak hűtőbe tesszük és feltehetően előbb elfogy, mint elkészül. :)

 

Jó étvágyat!

 

Oldalas petrezselymes újburgonyával 

Hozzávalók:

  • 1 kg oldalas
  • fűszerek: só, bors, delikát, pirospaprika
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 2-3 ek.zsír (csak olajja főzök, kivétel az oldalas, mert szeretjük ha marad zsíros kenyérre való)
  • 1 kg újburgonya
  • 1 nagy csokor petrezselyemzöld
  • pár csepp olívaolaj

Elkészítése:

  1. Az oldalast a csontok mentén felszeleteljük, majd megfőzzük vagy simán vízben vagy akár húslevesként.
  2. A megpuhult húsok mindkét oldalát befűszerezzük.
  3. Zsírban megpirítjuk a felszeletelt fokhagymával együtt.
  4. Az újburgonyát karikákra vagy kockákra vágva sós vízben feltesszük főni, és annyira főzzük meg, hogy a sütésnél még ne essenek szét.
  5. A serpenyőben olívaolajat hevítünk és a lecsepegtetett burgonyát megforgatjuk benne pár percig a felaprított petr.zölddel együtt.
  6. Tejfölös uborkasalátával tálaltam.

 

Jó étvágyat!


Cukkini ropogós

Tegnap tököt reszeltem és akkor jött az ötlet, hogy mi lenne ha kis cukkini pogácsákat készítenék.

A végeredmény mennyei finom lett, kicsit keverve a fasírt és matutka (lapcsánka stb.ki hogy ismeri) keverékével.

Próbáljátok nagyon finom és könnyű ebben a melegben! :)

Hozzávalók:

  • kb.40 dkg reszelt cukkini
  • 1 db tojás
  • 3 gerezd fokhagyma
  • negyed fej, vagy egy szál újhagyma
  • fűszerek: só, bors, vegeta
  • egy csipet kapor
  • 3 ek.liszt
  • zsemlemorzsa a forgatáshoz
  • olívaolaj a sütéshez

Elkészítése:

  1. A cukkinit lereszeljük, majd lesózzuk kicsit állni hagyjuk.
  2. A levét kinyomkodjuk és hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, fokhagymát.
  3. Ízesítjük a kaporral, és a fűszerekkel.
  4. A tojást is hozzáadjuk, majd a liszttel együtt jól eldolgozzuk az egészet.
  5. Kis gombócokat formálva, zsemlemorzsába forgatjuk és olívaolajon kisütjük.
  6. Nagyon finom ízvilág a kapor és a fokhagyma miatt.

 

Jó étvágyat!

Hideg málnakrémleves vaníliafagyival és pirított mandulával

Hozzávalók:

  • 70 dkg málna
  • 4 ek.méz vagy cukor
  • 1 cs.vaníliás cukor
  • 2 dl tejszín
  • 1 citrom
  • fahéj, szegfűszeg
  • fél cs.vaníliás pudingpor
  • csipet só
  • 5 dl víz
  • vaníliafagylalt
  • szeletelt mandula

Elkészítése:

  1. A megtisztított málnát feltesszük főni a vízzel, van.cukorral, csipet sóval, reszelt citromhéjjal, fél citrom levével, mézzel és a fűszerekkel.
  2. Tíz percig lassan főzzük, majd leturmixoljuk és szitán átszűrjük a magok miatt.
  3. Eközben a tejszínt simára keverjük a van.pudinggal, majd beleöntjük a turmixba és visszatesszük főni.
  4. A mandulát serpenyőben egy kevés cukorral aranybarnára pirítjuk.
  5. Tálaláskor a hideg levest csészébeT/tányérba merjük, majd egy gombóc vaníliafagyit teszünk bele és megszórjuk a mandulával.

 

Jó étvágyat!

Citromleves habgaluskával

Hozzávalók:

  • 2 db citrom
  • csipet só
  • fél tk.fahéj
  • 5 dkg cukor
  • 1 liter víz
  • 3 db tojás

Elkészítése:

  1. A citrom héját és levét feltesszük főni a vízbe, a fahéjjal és egy csipet sóval.
  2. A tojások sárgájához hozzáadjuk a cukrot és krémesre verjük robotgéppel.
  3. Hozzákeverünk pár kanál forró levest és az egészet beleöntjük a citromos vízbe.
  4. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, és a levesbe kanalazva, egy-két percet még főzzük.
  5. Jól behűtve tálaljuk.

 

Jó étvágyat!

Csirkefalatkák joghurttal,-kekszmorzsában

Hozzávalók:

  • 1 egész csirkemellfilé
  • 1 kis doboz natúr joghurt
  • só, bors
  • 1 kis csomag sós keksz/kréker

Elkészítése:

  1. A csirkét kisebb csíkokra vágjuk.
  2. Sózzuk, borsozzuk.
  3. Egy tálba tesszük őket és ráöntjük a doboz joghurtot, majd egybe összeforgatjuk.
  4. Betesszük a hűtőbe kicsit, hogy összeérjenek az ízek. A joghurttól lesz puha és omlós a husi.
  5. Addig a kekszet összetörjük úgy, hogy apró morzsát kapjunk.
  6. Lehet darálni, konyharuhában klopfolni, vagy mozsárban összetörni. Én tekerős sajtreszelőn készítettem, pillanatok alatt elkészült.
  7. Ezután már csak annyi dolgunk van, hogy a joghurtban mártózott husikat a morzsába forgassuk, mint a panírnál, és forró olajban kisüssük őket.

 

Jó étvágyat!

Sárgabarack krémleves

Hozzávalók:

  • 50 dkg sárgabarack
  • 2 dl tejszín
  • 2 szegfűszeg és fahéj (lehet őrölt is)
  • 1 cs.vaníliás cukor és pudingpor
  • kb.2-4 ek.cukor (a barack eleve édes)
  • 1 kis doboz natúr joghurt

Elkészítése:

  1. A sárgabarackot magozzuk ki, héját hámozzuk meg.
  2. Annyi vízben tegyül fel főni, amennyi ellepi.
  3. Ízesítsük fahéjjal, szegfűszeggel, cukrokkal.
  4. Forralás után botmixerrel pürésítsük.
  5. Végül habarjuk be a joghurttal és a pudingporos tejszínnel.
  6. Édesítsük ízlés szerint és még pár percig forrjon rottyanásig, majd jól behűtve tálaljuk.

 

Jó étvágyat!

Brokkolival töltött pulykamell

Ezt a husit a nyaralás alkalmával kóstoltam meg, és alig vártam hogy hazaérve kipróbálhassam! Nagyon finom! Egyszerre elfogyott! :)

Hozzávalók:

  • 40 dkg pulykamellfilé (vagy 6-8 szelet)
  • 1 fej brokkoli
  • sajtos besamel mártáshoz:
  • 5 dkg vaj
  • 2 ek.liszt
  • kb.2 dl tej, hogy lágy krémes legyen a mártás
  • 5 dkg sajt
  • só, bors
  • panírhoz: liszt, tojás, zsemlemorzsa

Elkészítése:

  1. A filéket vékony szeletekre vágjuk. Célszerű a töltés miatt nagyobb szeleket vágni. Ezt úgy is lehet, ha félbevágunk egy szelet húst, de nem teljesen ketté, és kihajtva kiklopfoljuk. Ekkor már tölthető méretű lesz.
  2. Mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk.
  3. A brokkolit rózsáira szedjük és vegetás/sós vízbe megfőzzük.
  4. A besamel mártáshoz a vajat serpenyőben felolvasszuk és a lisztet hozzáadva csomómentesre keverjük.
  5. Ekkor a tejjel felöntjük és szép krémes masszát készítünk belőle.
  6. A sajtot reszeljük bele, ekkor már egy nyúlós sűrű masszát kapunk, amitől isteni lesz a husi.
  7. A hús szeletek mindkét oldalát lisztbe mártjuk, és az egyik felét megkenjük a besamellel, majd ráteszünk 1-2 rózsa brokkolit.
  8. Szorosan feltekerjük, ha szükséges tűzzük össze fogpiszkálóval.
  9. Ezután a felgöngyölt husikat bepanírozzuk, és olajban kisütjük.
  10. Ha marad ki brokkoli és mártás is, akkor készíthetünk egy brokkolis egytálételt is belőle.
  11. Én a maradék brokkolira szórtam a lisztből, megmaradt tojásból, végül a tetejére ráöntöttem a sűrű sajtmártást és még tejföllel is gazdagítottam.
  12. Sütőben pár perc alatt megsütöttem. Nagyon finom lett ez is!

 

Jó étvágyat

Takart, avagy töltött káposzta

Ezt a receptet nagymamámtól kaptam, elsőre már sikert értem el vele :)

Hozzávalók:

  • húsgombóchoz:
  • 1 kg darált hús
  • 2 dl rizs (főzés nélkül)
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 2 fej vöröshagyma
  • fél-1 ek.só, vegeta, pirospaprika, köménymag,
  • 2 db tojás
  • 2 dl paradicsomlé
  • 1-2 ek.zsiradék (akár oldalas, vagy hurkazsiradék)
  • 1 fej káposzta
  • 1 zacskós savanyú káposzta
  • 2 dl paradicsomlé
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1-2 ek.zsiradék
  • babérlevél
  • füstöltek, (szalonna, bőr, oldalas)

Elkészítése:

  1. A gombóc hozzávalóit egy nagy tálban összedolgozzuk.
  2. A káposztát leveleire szedjük és sós vízben félkészre főzzük.
  3. A káposzta levelekbe göngyöljük a kis hús gombócokat, oldalukat betömve, hogy ne folyjon ki a töltelék.
  4. Én kuktában készítem így a kukta aljára teszem a kimosott savanyú káposzta felét, majd rátesszük a gombócokat sorban.
  5. A tetejét végül ismét a sav.káposztával zárjuk.
  6. Ráaprítjuk a kockákra vágott vöröshagymát. Hozzáadjuk a füstöltet, zsiradékot és a babérlevelet is. Felöntjük paradicsomlével.
  7. 3-4 dl vízzel felöntjük. Aki szeretné, be is ránthatja a levét. (én nem szoktam)
  8. Kuktában 1,5 óra alatt teljesen puha lesz.

 

Jó étvágyat!

Bambuszos-gombás csirke (kínai)

Hozzávalók:

  • 25 dkg csirkemell csíkokra vágva
  • 2 sárgarépa ferde csíkokra vágva
  • 1 doboz bambusz lecsepegtetve (én nem kaptam, de helyette babcsírát tettem hozzá)
  • szárított illatos gomba vízbe áztatva
  • 1 vöröshagyma nagyobb darabokra vágva
  • 4 gerezd fokhagyma felszeletelve
  • szójaszósz
  • 2 evőkanál étkezési keményítő
  • , bors
  • cukor
  • gyömbér
  • chili

Elkészítése:

  1. A csirkecsíkokat sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a keményítőt, egy kis vizet, és alaposan összeforgatjuk, majd fél órát pihentetjük.
  2. A beáztatott gombát összevágjuk, az áztató vizet ne öntsük ki, még jól fog jönni.
  3. A wokban olajat hevítünk, és kezdődhet a pirítás: először a hagymadarabokat és a répát pirítjuk, megszórjuk lehetőség szerint friss reszelt gyömbérrel, de ha gyömbérporunk van, az is megteszi.
  4. Hozzáadjuk a fokhagymát és a csirkét is. Néhány percig sütjük, majd hozzáadjuk a gombát és a bambuszt is.
  5. Sózzuk, borsozzuk, szójaszószt adunk hozzá, ízlés szerint kevés chilit és egy kis cukrot is. Meglocsoljuk néhány kanál vízzel a gomba áztatóvízéből, 5 percig fedő alatt főzzük, majd rizzsel tálaljuk.

 

 Jó étvágyat!

 

 Rakottas vegyes

Hozzávalók:

  • 1 egész csirkemellfilé
  • 4-5 db hagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • fűszerek: só, bors, vegeta, pirospaprika (tetszés szerint friss kakukkfű, vagy rozmaringszál)
  • 1-2 kg krumpli
  • 1 nagyobb db cukkini
  • fél kg gomba
  • 30-40 dkg reszelt sajt
  • tetejére tejföl és főzőtejszín
  • kevés olaj

Elkészítése:

 

  1. A tepsit 1-2 ek.olajjal kikenjük.
  2. A hagymát szeletekre vágjuk, és a tepsi aljára tesszük. A fokhagymát is rászeleteljük.
  3. Erre jön a karikákra vágott krumpli, melyet sózzunk be.
  4. A csirkemellfiléket vágjuk szeletekre és mindkét oldalát fűszerezzük.
  5. A következő réteg a cukkini legyen.
  6. Tetejére tejfölt és reszelt sajtot tegyünk.
  7. Az egészet locsoljuk meg tejszínnel és főzzük puhára fólia alatt, majd az utolsó 10 percben fólia nélkül süssük tovább.

 

Jó étvágyat!

Brokkolis-szójaszószos csirkemell rizzsel

Hozzávalók:

  • 1 egész csirkemellfilé
  • 1 brokkoli
  • 3 gerezd fokhagyma
  • ízlés szerint szójaszósz só, bors , delikát
  • szezámmmag

Elkészítése:

 

  1. A brokkolit rózsáira szedve megfőzzük kb.3-4-ig puhára, hogy még utána ha összekeverjük a hússal ne essen szét.
  2. A csirkét csíkokra/kockákra vágjuk és olajon megpirítjuk.
  3. Fűszerezzzük és a fokhagymát rászeleteljük.
  4. Szójaszósszal meglocsoljuk.
  5. A kész húst óvatosan összeforgatjuk a brokkolival és megszórjuk szezámmmaggal.
  6. Rizzsel tálaljuk.

 

 

Jó étvágyat!

 

 




 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 6
Tegnapi: 4
Heti: 6
Havi: 82
Össz.: 50 806

Látogatottság növelés
Oldal: Ételek 2.
Anyakonyha - © 2008 - 2025 - anyakonyha-receptek.hupont.hu

A honlap magyarul nem csak a weblap első oldalát jelenti, minden oldal együtt a honlap.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »