Anyakonyha

Sütni, főzni, szívvel-lélekkel!


Pupusas

Kattints a képre a teljes mérethez!

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre!

 

Hozzávalók:

- két és fél bögre liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál só
- fél bögre víz
- 3 evőkanál olaj

 Töltelék, amit én használtam: (de lehet bármi)

- 1 fél fej lila hagyma
- 4 evőkanál tejföl
- 10 dkg házikolbász
- reszelt sajt
- fél paprika apróra vágva
- só, bors

 

Elkészítése:

1. A sütőt 200 fokra kapcsoljuk. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. Lehet, hogy még egy kis vizet adnunk kell hozzá, hogy jól formázható legyen.

2. Míg pihen a tészta, addig feldaraboljuk, és összekeverjük a töltelékhez-valót.

3. A tésztát 6 egyenlő részre osztjuk, gombócokat formálunk belőlük, majd minél vékonyabbra nyújtjuk őket. Én vizes nyújtófával szoktam, és nem teszek a deszkára lisztet, hogy jobban tapadjon. Ha nagyon csúszkál, akkor akár alá is mehet víz.

4. A közepükre halmozunk 2-2 evőkanál tölteléket. A tészta széleit összefogjuk, batyuvá vagy táskává formáljuk, óvatosan, hogy ki ne szakadjon, meglapogatjuk egy kicsit. A széeleket az ujjunkkal jól nyomjuk össze. Itt a kicsit bevizezett kéz sokat segíthet.

5. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket, és kb. tizenöt perc alatt készre sütjük. Az utolsó öt percben felkapcsolhatjuk a maximumra a sütőnket, hogy jól megpiruljanak. Aki roppanósabbra szeretné, az még egy kicsit süsse.

6. Serpenyőben is süthetjük, durván három-három perc alatt oldalanként. Közepes hőfok elég, különben a külseje túl gyorsan pirul. És érdemes az oldalukra is állítani őket.

 

 

Jó étvágyat!

  

Langalló- krumplilángos, vagy töki pompos

 

 Kattints a képre a teljes mérethez!

 

Végtelen variáció egy kenyér és pizza keresztezésére, avagy ahogy én tettem a maradék krumplipüré felhasználására.

 

Hozzávalók:

 

  • 50 dkg liszt
  • 20 dkg krumplipüré vagy burgonya megfőzve
  • 25 g élesztő
  • 2,5 dl langyos víz
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 tk. só
  • 2 ek. olaj
  • feltéthez: 1 nagy pohár tejföl
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • ízlés szerint bármi amit otthon találunk: bacon, virsli, kolbász, lilahagyma, sajt stb....

 

Elkészítése:

 

  1. A maradék krumplipürét megmelegítjük mikróban, majd hozzáadjuk a lisztet, sót, olajat és a langyos cukros vízben felfuttatott élesztőt.
  2. Megkelesztjük meleg helyen.
  3. Amíg kel a hozzávalókat összevágjuk bacon, kolbász kockákra, a hagymát vékony szeletekre.
  4. A tejfölbe belereszeljük a fokhagymát, ízesítjük sóval, borssal.
  5. A tésztát kinyújtjuk kb. 1 ujjnyira és a fokhagymás tejföllel megkenjük.
  6. Rátesszük a hozzávalókat és sajtot reszelünk a tetejére.
  7. Forró sütőben ropogósra sütjük.
  8. Még másnap hidegen is finom, puha és nem szárad ki.

 

 

 

Jó étvágyat!

 

Pizzás kis kiflik

 Kattints a képre a teljes mérethez!

Valami mennyei, mikor még meleg, de másnap is finom puha még. :)

Ez az adag 2 nagy gáztepsi mennyisége.

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 3 ek.olaj
  • 3 dl tej
  • 3 dl víz
  • 1 élesztő, vagy 2 tasakos
  • 1 ek.cukor
  • 1 tk.só
  • pizzakrém, vagy bacon, sajt, bármi lehet

Elkészítése:

  1. A száraz anyagokkal kezdjük. A lisztet, és a sót egy keverőtálba mérjük.
  2. A tejet meglangyosítjuk, hozzáadjuk az élesztőt és a cukrot.
  3. A liszthez öntjük. Beletesszük a vizet és az olajat is, és jó alaposan kidolgozzuk.
  4. Meleg helyen duplájára kelesztjük.
  5. Ezután mérettől függően 4-8 felé vágjuk, és köröket nyújtunk belőlük.
  6. Mindegyik kört 4-8 formába vágjuk, hogy háromszögeket kapjunk.
  7. Megkenjük pizzakrémmel, vagy baconnel szórjük és feltekerjük a nagyobbik végétől kezdve.
  8. Előmelegített sütőben szép ropogósra sütjük!

 

Jó étvágyat!

 

Lángos

Kattints a képre a teljes mérethez!

 Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 3 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • víz
  • 2 evőkanál olaj
  • pici cukor
  • olaj a sütéshez

Elkészítése:

1. A tejet és a vizet meglangyosítjuk.

2. Egy pohárba pici cukrot teszünk, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és felöntjük 1 dl tejjel. Lefedjük, és addig várunk, míg felfut.

3. Egy tálban összekeverjük a lisztet és a sót, a közepébe mélyedést formálunk, ebbe tesszük a 2 evőkanál olajat, a felfuttatott élesztőt, a maradék tejet és egy kevés langyos vizet.

4. Elkezdjük összekeverni, és a vizet apránként adjuk hozzá, nehogy túl híg tésztát kapjunk. Ha már közepesen lágy a tészta, akkor kelesztőtálba tesszük, és kb. fél órát kelesztjük.

5. Ezután egy tálcát beolajozunk, és olajos kézzel kis halmokat szaggatunk a tésztából, a tálcára tesszük. Konyharuhával letakarjuk, majd így kelesztjük tovább. Ha már szép nagyra megnőttek a tészták, elkezdhetjük a sütést.

 

Jó étvágyat!

 

 

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 5
Tegnapi: 4
Heti: 5
Havi: 81
Össz.: 50 805

Látogatottság növelés
Oldal: Sósak 2.
Anyakonyha - © 2008 - 2025 - anyakonyha-receptek.hupont.hu

A honlap magyarul nem csak a weblap első oldalát jelenti, minden oldal együtt a honlap.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »