Anyakonyha

Sütni, főzni, szívvel-lélekkel!

Egyéb ételek

Nagymamám házi szilvalekvárja

 

A hagyományos lekvárokhoz képest ez a recept sokkal egyszerűbb, mert nem kell órákig ott állni fölötte és kevergetni, hogy ne égjen le.

Ráadásul még isteni finom is :)

 

Hozzávalók:

  • 5 kg fejtett szilva
  • 1 kg cukor
  • 10 db szegfűszeg
  • 2 kiskanál fahéj
  • fél dl 20%-os ecet
  • fél dl víz

Lerakása:

  1. Egy sor szilva, cukor, fahéjjal vízzel locsolni.
  2. Ezt kétszer kell megismételni.
  3. Egy éjjelen át hagyjuk, majd másnap takarékon főzni, forrás után kb.3 órán át.
  4. Azért néha meg lehet keverni. :-)
  5. Ha kész összekeverjük és száraz dunsztba tesszük.

 

Jó étvágyat!

 

Csimi-csumi

Ez a recept családi hagyomány, nagymamáktól egészen anya-lányáig szállt a recept kézről kézre.

Jelenleg én vívtam ki a családban e recept elsőszámú elkészítési jogát. :-Ö

Elsősorban azoknak ajánlom akik szeretik az igazán csípőset. (el lehet egyébként készíteni Tv paprikából is úgy nem csíp)

Ez az étel tulajdonképpen egy mártás, amit főként flekken mellé tálalunk nyáron, de egyéb sült húsok mellé is megteszi a hatását.

Hozzávalói:

  • 10 db erős zöld paprika
  • olaj, 2 teáskanál só,
  • pirospaprika
  • 1 evőkanál liszt
  • 2 evőkanál mustár
  • és kb. fél liter tej (kb. annyi, hogy mártás sűrűsége legyen, mint egy közepes főzeléké)

 

Elkészítése:

  1. A paprikát megmossuk, majd apró szeletekre vágjuk. Még a csumáját is beletehetjük, hogy jól csípjen!
  2. Ezután kevés olajon megfonnyasztjuk, míg nagyon puhára össze nem esik.
  3. Majd sóval fűszerezzük.
  4. Ha már megfonnyadt a paprika, hozzáadjuk a lisztet, pirospaprikát (csak épphogy legyen színe) és innentől kezdve olyan az elkészítése, mint egy rántásé.
  5. Hozzáöntünk annyi tejet, hogy mártás állaga legyen.
  6. A végén ízesítjük a mustárral.
  7. Kihűtve fogyasztandó!

 

Jó étvágyat!

 

Nagypapám házi zakuszka receptje

 

 

Ez a recept az erdélyi zakuszka házi kistestvére saját recept alapján.

Egy paprikás-gombás-paradicsomos krém, mely kiváló melegszendvics alapnak, de hidegen is fogyasztható bármilyen kenyér, kifli feltéteként.

 

Hozzávalók:

  • fél kg vastag húsú paprika
  • fél kg paradicsom
  • 2 nagyobb vöröshagyma
  • pár db champion gomba
  • só, bors, vegeta, majoranna
  • kevés olaj

Elkészítése:

  1. A hagymát olajon megpároljuk.
  2. Hozzáadjuk a fűszereket, majd a paprikát.
  3. Ha a paprika félig megpuhult, jöhet a paradicsom és a gomba.
  4. Puhára főzzük.
  5. Végül nagyon apróra összedaráljuk, turmixoljuk, hogy krém állaga legyen.
  6. Kis üvegekbe, dunsztba tesszük.
  7. Hűtőben tárolva több napig el áll. (tapasztalat szerint előbb elfogy, mint ahogy megromlana:-)

 

Jó étvágyat!

 

Nagypapám házi készítésű sajtja

 

Hozzávalók:

  • 1 liter tej (ebből elég nagy adag lesz)
  • fél kg túró (jobb, ha a tej és a túró is magas zsírtartalmú)
  • 1 db tojás
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • kevés só
  • 6 dkg vaj

Elkészítése:

  1. A tejet a túróval felforraljuk.
  2. Miután felforrt leszűrjük az egészet.
  3. Hozzáadjuk a vajat, tojást, szódabikarbónát, sót és visszatesszük még további kb.10 percre főni.
  4. Ha túl sűrű, lehet a leszűrt tejjel higítani.
  5. Ízesíthetjük zöldfűszerekkel, de akár apróra vágott sonkával is.
  6. Muffin, vagy kis edényformákba töltjük és kihűtjük.
  7. Ezután hűtőben tároljuk.

 

Jó étvágyat!

 

Tojáskrémes szendvics

  

 

Ezt a receptet a kisfiam szülinapi zsúrjára készítettem először és hatalmas sikere volt. :-)

Hozzávalók:

  • 5 db tojás
  • 100 gr szobahőmérsékletű vaj
  • 1 kk.dijoni mustár
  • 2 ek.tejföl
  • kevés só, bors,
  • Én még tettem hozzá, snidlinget és petrezselyemzöldet is.

Elkészítése:

  1. A tojásokat keményre főzzük.
  2. Langyosra hűtjük. Megpucoljuk.
  3. A sárgáját összetörjük villával és hozzáadjuk a fenti alapanyagokat.
  4. A fehérjét apróra vágjuk és azt is hozzákeverjük.
  5. A masszát tegyük pár órára hűtőbe, úgy jobban összeérik az íze és kenhetőbbé is válik.

 

Jó étvágyat!

 

Padlizsánkrém

Kattints a képre a teljes mérethez!

Hozzávalók:

  • 1-2 db kisebb padlizsán, vagy 1 közepes nagyságú
  • fél fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma
  • só, bors, 2 tk.tejföl

Elkészítése:

  1. A padlizsánt lángon megsütjük, míg feketére sül a külső héja.
  2. Ezután a beljesét kikaparjuk és villával nagyon finomra összetörjük.
  3. Hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát, sót, borsot, tejfölt.
  4. Összekeverjük és kicsit állni hagyjuk, hogy összeérjenek az ízek.

 

Jó étvágyat!

Koktél

Kattints a képre a teljes mérethez!

Hozzávalók:

  • 1 dl almalé
  • 1 dl őszibaracklé
  • pár csepp citromlé
  • 1 ek.grenadin szirup/gránátalma

Elkészítése:

  1. A gyümölcsleveket összekeverjük és beleöntjük a grenadin szirupot.

 

Majonézes tojássaláta

Kattints a képre a teljes mérethez!

Ez az egyik kedvenc majonézes salátám.

Kiváló körete bármilyen sült húsoknak, de még vajas kenyérrel-császárszalonnával is szuper vacsora válik belőle.

 

Hozzávalók:

  • 5 db tojás
  • 1 nagy pohár tejföl
  • 1 tubus majonéz (kb.160gr)
  • 1 fej vöröshagyma
  • só, bors

Elkészítése:

  1. A tojásokat feltesszük főni. Keményre főzzük, kb.10-15 perc alatt.
  2. A vöröshagymát nagyon apróra vágjuk és a tálba tesszük, picit lesózzuk, hogy elveszítse az erejét.
  3. A tejfölt összekeverjük a majonézzel és a borssal.
  4. Végül a megpucolt, apró kockákra vágott tojásokat a majonézes-hagymás mártásba forgatjuk.
  5. Pár órát jobb ha hűtjük, hogy összeérjenek az ízek.

 

Jó étvágyat!

Házi savanyúság tartósítószer nélkül

Kattints a képre a teljes mérethez!

Ha véletlen kifogynánk a savanyúságból, íme egy egyszerű, gyors savanyúság tartósítószer nélkül.

Sokáig eláll a hűtőben, és remek C vitamin utánpótlást biztosít a téli szezonban.

Hozzávalók:

  • 1 kis fej fejeskáposzta
  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • 2 db Tv paprika (lehet több is, de télen nem a legolcsóbb)
  • fél ek.só
  • 2 ek. cukor
  • 2 ek. 10%-os ecet

Elkészítése:

  1. A káposztát lereszeljük.
  2. A hagymát vékony gerezdekre vágjuk.
  3. A paprikát is minél kisebb darabokra szeleteljük.
  4. Ezután lesózzuk.
  5. Hozzáadjuk a cukrot és ecetet.
  6. Vizet nem kell hozzáadni!
  7. Hűtőben tároljuk.

Csalamádé-tartósítószerrel

Nyári szezonban, télre készülve. :)

Szinte ugyanolyan mint a fenti recept, csak itt még uborkát is tegyünk hozzá.

  • 1,5 kg paprika
  • 1,5 kg káposzta
  • 1 kg uborka
  • 0,5 kg hagyma
  • 3 dl 20%-os ecet
  • 7 dkg só
  • 0,5 kg cukor
  • 1 kávéskanál kénpor
  • annyi víz, hogy ellepje
  1. Összevágjuk az alapanyagokat, összekeverjük a sóval, cukorral, ecettel.
  2. Egy-két napot állni hagyjuk, majd üvegekbe töltve eltesszük őket.

 

Jó étvágyat!

Madártej

Hozzávalók:

  • 1 l tej
  • 4 db tojás
  • 1/2 ek.vaníliás pudingpor
  • 1 cs.vaníliás cukor
  • 4 ek.cukor

Elkészítése:

  1. A tejet feltesszük forrni.
  2. A tojások sárgáját és fehérjét szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük pici sóval és cukorral.
  3. A tojássárgáját kikeverjük vaníliás cukorral, a pudingporral és 2 ek.hideg tejjel csomómentesre.
  4. Ha a tej felforrt hozzáadjuk a cukrot és a pudingos tojássárgákat.
  5. Még pár percig főzzük tovább, végül hűtsük le.

 

Jó étvágyat!

 

Sajttekercs

Kattints a képre a teljes mérethez!

Aleda konyhája ötlete alapján. Köszönet a receptért.

Hozzávalók:

  • 9 db lapkasajt
  • 10 dkg  reszelt sajt
  • 10 dkg sajtkrém,
  • 10 dkg vaj,
  • 9 szelet gépsonka,
  • 5 tojás,
  • 1 kiskanál mustár,
  • só, fehérbors, petrezselyemzöld,
  • 1 db újhagyma zöldje

Elkészítése:

  1. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk a sajtszeleteket, hogy kissé fedjék egymást, megszórjuk a reszelt sajttal és 2 percre meleg sütőbe tesszük, épp csak, hogy kissé összeolvadjon.
  2. A megfőtt tojásfehérjét apróra vágjuk, összekeverjük  a sajtkrémmel, a  petrezselyemmel ,  újhagymával.
  3. Sóval, borssal ízesítjük, majd rákenjük a sajtra és befedjük a sonkaszeletekkel.
  4. A tojássárgáját kikavarjuk a vajjal , a kiskanál mustárral , sóval,  majd a sonkára kenjük.
  5. Szorosan feltekerjük , fóliába csomagoljuk és lehűtjük. Éles késsel szeleteljük.

Jó étvágyat!

Tortilla tekercsbe göngyölt rántotta

Kattints a képre a teljes mérethez!

Hozzávalók:

  • 6 db-hoz
  • 15 dkg liszt
  • 2 ek.olaj
  • fél tk.só
  • negyed cs.sütőpor
  • annyi víz, hogy tésztát lehessen gyúrni belőle
  • Rántottához: 2 szál újhagyma, 15 dkg sonka, 4 db tojás

Elkészítése:

  1. A tészta hozzávalóit egy tálba összekeverjük és jól kidagasszuk.
  2. 15 percet állni hagyjuk.
  3. 6 felé vágjuk és egyenként kinyújtjuk őket.
  4. Zsiradék nélkül sütjük míg hólyagos lesz és kap egy kis színt.
  5. Tetszés szerint rántottával, gyrossal, vagy bármivel tölthetjük.

 

Jó étvágyat!

Görög saláta

Kattints a képre a teljes mérethez!

Hozzávalók:

  • negyed szál kígyóuborka
  • 1 fej lilahagyma
  • 3-4 db paradicsom
  • pár szem olívabogyó
  • 5 dkg feta sajt
  • fél tk.oregánó, bazsalikom
  • fél tk.balzsamecet
  • 1 ek.olívaolaj

Elkészítése:

  1. A zöldségeket kockára vágjuk.
  2. Hozzáadjuk az olívát és a fetát.
  3. Oregánóval, bazsalikommal ízesítjük.
  4. Végül meglocsoljuk az ecettel és olajjal.

 

Jó étvágyat!

Házi csoki és tojáslikőr

Kattints a képre a teljes mérethez!

Csoki likőr

Hozzávalók:

  • 20 dkg jó minőségű étcsoki
  • 4 dl tejszín
  • 2 dl forralt tej
  • 10 dkg porcukor
  • 3 dl szesz (pálinka, vodka, amaretto stb.)

Elkészítése:

  1. Az étcsokoládét gőt fölött felolvasztjuk.
  2. A tejet felforraljuk.
  3. Az olvadt csokoládét összekeverjük a porcukorral, tejszínnel.
  4. Felöntjük a langyos tejjel.
  5. Végül az alkoholt is hozzáöntjük.
  6. Üvegbe töltve, hűtőszekrényben, 1-2 hétig érleljük, időnként rázzuk össze.

Tojáslikőr

Hozzávalók:

  • fél liter forralt tej
  • 5 db tojássárgája
  • 40 dkg cukor
  • 2 cs.vaníliás cukor
  • 1 ek.rum
  • 4 dl szesz (vodka, pálinka stb..)

Elkészítése:

  1. A tojások sárgáját kikeverjük a cukorral, vaníliás cukorral.
  2. Hozzáadjuk a rumot és a lehűtött tejet.
  3. Végül az alkoholt is hozzáadjuk.
  4. Szintén hűtőben érleljük és rázzuk össze.

Jó étvágyat!

Bailey's házilag

Hozzávalók:

  • 7 dl tejszín (lehet tej és tejszínnel felesben is)
  • 15 dkg átszitált porcukor
  • 1 zacskó mogyorós capuccino por /100g/
  • 1 vaníliás cukor
  • 1 tubusos sűrített tej 
  • 1,5 dl rum és konyak (eredetileg)
  • én 2 dl pálinkát tettem hozzá

Elkészítése:

  1. A tejszínt a cukorral felmelegítjük. Erre azért van szükség, jobban oldódjanak benne a hozzávalók.
  2. Majd szép sorban,  kevergetés mellett hozzáadjuk az összetevőket, ebben a sorrendben: capuccino, vaníliás cukor, porcukor, sűrített tej és végül az alkohol.
  3. Ezután le is zárhatjuk a tűzhelyet.
  4. Mérjük üvegbe kb.1,2 l lesz belőle és tegyük hűtőszekrénybe.

Jó étvágyat!

Házi bodza szörp

Végre nyílik a bodza és nincs is jobb, mint egy finom illatos hűsítő bodza limonádé :)

Nem nehéz elkészíteni, nagyon kiadós - a férjem azelőtt nem szerette, de aztán megkóstolta, azóta minden évben készítem :)

 

Hozzávalók:

  • 20 db bodzavirágzat
  • 4 kg cukor
  • 6 liter víz
  • 5 db citrom
  • 10 dkg citromsav
  • 1 kk.tartósítószer (ha fagyasztóba tesszük és hamar megisszuk elhagyható)

Elkészítése:

  1. Szedjünk egészséges bodzavirágokat, ne legyenek tetvesek és jobb ha nem közvetlen az út mellől szedjük, ahol sok autó jár.
  2. Kevés folyó vízzel leöblíthetjük a bodzavirágokat, de csak mértékkel, mert akkor lemossuk az illatos, finom ízt adó virágport.
  3. A vizet tegyük fel forrni, melyben 3,5 kg cukrot keverjünk el.
  4. A maradék fél kg cukrot karamellizáljuk egy edényben, majd öntsük fel 1 liter vízzel.
  5. Először a karamell a víztől megkeményedik, de folyamatos melegítés után újra olvadni kezd majd.
  6. A cukros leveket öntsük össze és együtt melegítsük tovább.
  7. Miután langyosra hűlt a szirup tegyük bele a bodzavirágokat, a felkarikázott citromokat, citromsavat, tartósítószert.
  8. 4-5 napig hagyjuk összeérni az ízeket, ezalatt rendszeresen kevergessük.
  9. Szűrés után öntsük tiszta üvegekbe.
  10. Meleg nyári napokon behűtve még finomabb :)

Jó étvágyat!

Meggybefőtt

Idei első meggybefőttem, e verzió alapján könnyen és gyorsan elkészíthető :)

Hozzávalók:

  • egy adagra való mennyiséget írok, ettől nyilván többet szokás eltenni
  • egy kg meggy
  • 15-20 dkg cukor
  • fél dl víz
  • 1 cs.tartósítószer (üvegenként kb.fél teáskanálnyi)

Elkészítése:

  1. A meggyet kifejtjük, megmossuk.
  2. Kilónként rétegezve megszórjuk 15-20 dkg cukorral.
  3. Egy éjszakát pihentetjük a fazékban.
  4. Feltesszük főni kb.10 perc elég is neki, mert különben szétesik.
  5. Aki nem érzékeny belefőzheti a tartósítószert, vagy teheti az üvegbe a meggy tetejére.
  6. Tartósítószerre érzékenyek pedig a fólia tetejére szórják, így is eláll a befőtt, de mégsem kerül a gyümölcsbe.
  7. Kimosott üvegekbe töltsük, majd fóliával kupakkal lezárva a tetejüket, tegyük száraz dunsztba egy éjszakára.
  8. Másnap ha kihűltek, már tehetjük is őket a spejz polcra. :)

Jó étvágyat!

 


Kovászos uborka

Egyszerűen imádom! Minden mennyiségben jöhet! :)

Hozzávalók:

  • 1 kg uborka
  • 2 szál kapor
  • 2 nagy szelet kenyér
  • 5 ek.só
  • víz

Elkészítése:

  1. Az uborkát megmossuk, majd hosszában két oldalt bevágjuk.
  2. Az üveg aljára kenyér szeletet teszünk, majd sorban beleállítjuk az uborkákat.
  3. A közepébe kaprot teszünk.
  4. Langyos vízben a sót feloldjuk és beleöntjük az üvegbe.
  5. Tetejére újabb szelet kenyeret teszünk.
  6. Lefedjük egy fedővel (de ne zárjuk le!) és kitesszük a napra kb.3 napig.

 

Jó étvágyat!

Sárgabarack lekvár

Hozzávalók:

  • 2 kg sárgabarack
  • cukor ízlés szerint (én 3/4 kg cukrot tettem hozzá, mivel a a barack is elég édes)
  • tartósítószer

Elkészítése:

  1. Többféleképpen lehet, a legáltalánosabb, amikor a barackot kimagozzuk, majd forrásban lévő vízbe tesszük.
  2. Ezután hideg vízbe áztatva, a héját óvatosan lehúzzuk.
  3. Végül feltesszük főni a cukorral együtt a sárgabarack húsát.
  4. A másik verzió szerint, én így készítettem mivel egyszerűbb és gyorsabb.
  5. A barackot kimagozzuk és feltesszük főni héjastól a cukorral együtt.
  6. Egy szitán átpasszírozzuk a barack húsát és kész is a krémes lekvár.
  7. Aki szereti a kesernyés héját a barakclével leturmixolhatja ebből sűrű lekvár készíthető.
  8. Üvegekbe töltjük és tetejét tartósítószerrel megszórva, folpacckal kupakkal lezárjuk.
  9. Az üveget egy pillanatra fejre állítjuk hogy a levegő kimenjen belőle.
  10. Én egy lavorba állítva, köntösökkel bugyolálva dunsztolom 1-2 napig.

 

Jó étvágyat!

 

 





 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 7
Tegnapi: 4
Heti: 7
Havi: 83
Össz.: 50 807

Látogatottság növelés
Oldal: Egyéb ételek/italok
Anyakonyha - © 2008 - 2025 - anyakonyha-receptek.hupont.hu

A honlap magyarul nem csak a weblap első oldalát jelenti, minden oldal együtt a honlap.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »