Anyakonyha

Sütni, főzni, szívvel-lélekkel!

Étel receptek

Sajtos-tejszínes sült hús

Hozzávalók:

  • kb.12 db karaj
  • kevés liszt a panírozáshoz
  • 2 db tojás
  • só, bors ízlés szerint
  • kb.20 dkg reszelt sajt
  • 2 dl főzőtejszín

Elkészítése:

  1. A felszeletelt húst, kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk.
  2. Ezután lisztbe, majd tojásba forgatjuk mindkét oldalát.
  3. Olajozott tepsibe tesszük a mártogatott szeleteket és a tetejüket megszórjuk reszelt sajttal.
  4. A végén a tejszínnel is meglocsoljuk.
  5. Alufóliában sütjük, míg a hús meg nem puhul.
  6. Ha már puha, akkor levesszük róla a fóliát és pirulásig még tovább sütjük.

 

 

Jó étvágyat!

 

Chili con-carne (mexikói chilis bab)

 

Hozzávalók:

  • fél kg darált sertéshús
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 3-4 db babkonzerv (vegyesen chilis és vörösbab)
  • 1-2 kukoricakonzerv
  • mexikói chilis bab por (Knorr vagy Maggi)- Én már a por nélkül is kipróbáltam, úgy is finom. Csak akkor erős pistával még rásegítek, hogy csípjen.
  • só, bors ,pici pirospaprika

Elkészítése:

  1. A hagymát olajon megdinszteljük.
  2. Hozzáadjuk a darált húst és félkészre pároljuk.
  3. Mérsékelten sózzuk, borsozzuk, pirospaprikázzuk.
  4. Hozzáöntjük a mexikói por alapot és kb.3-4 dl vízzel felöntjük.
  5. Ezután hozzáadjuk a konzerveket és újabb rottyanásig főzzük.

 

Jó étvágyat!

 

Bakonyi sertésborda


 

Hozzávalók:

  • kb.10 szelet karaj, vagy sertés tarja
  • fél kg champion gomba
  • só, bors, pirospaprika
  • kevés liszt, olaj
  • paradicsom, tv paprika
  • tejföl

Elkészítése:

  1. A hús szeleteket kiklopfoljuk, majd fűszerezzük sóval, borssal, paprikával.
  2. Ezután lisztbe márjuk mindkét oldalát.
  3. Elősütjük az olajban.
  4. Kivesszük egy tálba és a visszamaradt zsiradékban megpároljuk a szeletelt gombát.
  5. Hozzáadjuk a paradicsomot és a tv paprikát.
  6. Visszatesszük a húsokat az edénybe és puhulásig főzzük a gombás alappal együtt.
  7. Ha kész a hús, behabarjuk egy kis tejföllel.

 

Jó étvágyat!

Brokkoli krémleves

Hozzávalók:

  • 1 fej brokkoli
  • fél fej, vagy kisebb hagyma, 2-3 gerezd fokhagyma
  • kevés olaj
  • 1 szem krumpli
  • só, bors, vegeta, majoranna, szerecsendió
  • főzőtejszín

Elkészítése:

  1. A megmosott brokkolit felszeleteljük.
  2. Olajon megfonnyasztjuk a hagymát és a fokhagymát.
  3. Hozzáadjuk a fűszereket.
  4. Majd a brokkolit is, kevés vízzel felengedve.
  5. A krumplit apróra vágva hozzáadjuk.
  6. Miután megpuhult, leturmixoljuk.
  7. Tejszínnel felöntve, még pár percig főzzük és kész.

 

Jó étvágyat!

 

Kínai csípős-mézes csirke

Hozzávalók:

  • 1 csirkemell
  • 1 csésze liszt
  • 1/4 csésze étkezési keményítő (el lehet hagyni)
  • 1 tojás
  • 1 púpozott kanál sütőpor
  • fokhagymás olaj, ennek hiányában adjunk hozzá pár kanál olajban zúzott fokhagymát
  • kevés víz, (én tejjel csinálom, úgy lágyabb a tésztája)
  • Mártáshoz: 1/2 pohár ketchup, 4-5 ek. méz, 1 kanál ecet, 1-2 ek.szezámmag

Elkészítése:

  1. A filét felkockázzuk, sózzuk.
  2. A lisztet, keményítőt, tojást, sütőport, 2 kanál fokhagymás olajat összekeverünk.
  3. Hozzáadunk annyi vizet/tejet, hogy palacsinta és nokedli közti sűrűségű legyen.
  4. Beleforgatjuk a húst a masszába és olajban kisütjük.
  5. A mártás hozzávalóit egy tálba kikeverjük, lábosban összemelegítjük és a kisült hús darabkákat beleforgatjuk.

 

Jó étvágyat!

 

Olasz minestrone leves

Hozzávalók:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • kevés olaj
  • só, bors, vegeta
  • 2-3 szem krumpli
  • 3-4 db sárgarépa
  • 1-2 db petrezselyem és a zöldje is
  • 1 szál zeller
  • 1 kisebb cukkini
  • paradicsom/ vagy konzerv
  • reszelt parmezán sajt

Elkészítése:

  1. A hagymát és a fokhagymát olajon megdinszteljük, majd fűszerezzük.
  2. Hozzáadjuk az apróra vágott krumplit és pár percig pároljuk.
  3. Ezután a répát is beletesszük és újabb pár percig főzzük.
  4. Majd felöntjük vízzel és hozzáadjuk a cukkinit, zellert, paradicsomot.
  5. A sajt száraz végét vágjuk le és főzzük a levesbe.
  6. Tálaláskor még reszelt sajttal szórjuk meg.

 

Jó étvágyat!

 

Kakukkfüves gombapaprikás


Hozzávalók:

 

  • fél kg champion gomba
  • 1 fej vöröshagyma
  • kevés olaj
  • só, bors, pirospaprika, kakukkfű
  • tejföl
  • paradicsom, paprika
  • kevés liszt a habaráshoz

Elkészítése:

  1. A hagymát kevés olajon megpároljuk.
  2. Hozzáadjuk a fűszereket, majd a felszelelt gombát.
  3. Beletesszük a paradicsomot és paprikát.
  4. Kevés vízzel felengedjük.
  5. Ha már megfőtt, tejfölös-liszttel behabarjuk.

 

Jó étvágyat!

 

Hagymás-szalonnás göngyölt hús

Hozzávalók:

  • 1 kg sertéstarja
  • 2-3 db vöröshagyma
  • fél fej fokhagyma
  • 10 dkg szalonna
  • só, bors, pirospaprika
  • kevés olaj
  • paradicsom, paprika

Elkészítése:

  1. A sertéstarját kiklopfoljuk, majd minkét oldalát sóval, borssal, pirospaprikával bekenjük.
  2. Az apróra felszeletelt hagymából, fokhagymából és szalonnából kb.egy csipetnyit a hús szélére teszünk és felgöngyöljük a husikat.
  3. Ezután pörkölt alapot készítünk hagyományos módon.
  4. A hagymát lepirítjuk, (ha maradt ki szalonna, fokhagyma adjuk hozzá azt is), fűszerezzük, ízesítjük paradicsommal és paprikával.
  5. Beletesszük az edénybe (én kuktában szoktam készíteni) a göngyölt húsokat (egymásra is tehetjük, ha nem fér el) és kevés vízzel feltesszük főni.

 

Jó étvágyat!

 

Sztroganoff csirkemell fusillivel

Hozzávalók:

  • 1 csirkemell filé
  • 1 fej vöröshagyma
  • só, bors,
  • kevés olaj
  • 200-300gr champion gomba
  • 1 kis pohár tejföl
  • 200 ml főzőtejszin
  • 1 evőkanál mustár
  • 10 dkg sonka
  • kb.5 db csemegeuborka

Elkészítése:

  1. A hagymát olajon megdinszteljük.
  2. Hozzáadjuk a felkockázott csirkemellet, majd együtt pároljuk.
  3. Fűszerezzük sóval, borssal.
  4. Ha megpuhult kivesszük és a visszamaradt olajban megpároljuk a gombát.
  5. Végül hozzáadjuk a husikat és a csíkokra vágott sonkát és csemegeuborkát.
  6. Még párolódik elkészítjük a szószt. A tejfölt, tejszín és a mustárt összekeverjük kevés sóval, borssal és együtt főzzük az egészet teljesen puhára.
  7. Én fusillivel tálalom, de lehet rizzsel is.

 

Jó étvágyat!

 

Pacalpörkölt

 

Hozzávalók:

  • 1,5-2 kg pacal
  • 2-3 fej vöröshagyma
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 3-4 db babérlevél
  • só, bors, pirospaprika
  • olaj, paradicsom, paprika
  • 1 kész konzerv pacalpörkölt
  • csípőspaprika

Elkészítése:

  1. A pacalt vékony csíkokra felvágjuk.
  2. Alaposan megmossuk, majd feltesszük főni sós vízben 1-2 db vöröshagymával, fokhagymával és a babérlevelekkel.
  3. Leszűrjük és ha akarjuk mégegyszer átfőzhetjük újra.
  4. Ha végeztünk az előfőzéssel, a hagyományos módon, mint a pörköltet úgy készítjük.
  5. Olajon hagymát dinsztelünk, fűszerezzük, és hozzáadjuk a pacalt.
  6. Paradicsomot, paprikát adunk hozzá, és felöntjük vízzel.
  7. Én karaj csontot is szoktam hozzáfőzni, illetve az előző receptnél (hagymás-szalonnás göngyölt hús) visszamaradt levével öntöm fel, hogy még ízletesebb legyen.
  8. Mielőtt elzárjuk, belefőzzük a kész konzervet is, ízesítjük erős paprikával.
  9. Én kuktában főzöm, úgy 1,5 óra alatt van kész, de kukta hiányában kb.3 órát is igényel.
  10.  

Jó étvágyat!

 

Pizza

   Kattints a képre a teljes mérethez!

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 2 csapott ek.só,
  • őrölt bors
  • 1 ek.szárított oregánó
  • 2 tasak szárított élesztő, vagy 1 egész kocka
  • 2 tk.cukor
  • 6 dl langyos víz (én tejjel készítem, úgy lágyabb és finomabb a tésztája)
  • 6 ek.olívaolaj

Elkészítése:

  1. Zacskóstul megmelegítjük a lisztet a mikróban.
  2. Tálba öntjük és hozzáadjuk a száraz hozzávalókat, sót, borsót, oregánót.
  3. A cukros tejben/vízben felfuttatjuk az élesztőt és hozzáöntjük az olajat.
  4. Az egészet összekeverjük és kézi robotgéppel simára dagasztjuk.
  5. Olajjal kikent tálba helyezzük és meleg helyen megkelesztjük.
  6. 3 cipóra osztjuk és olajozott tepsiben (nagy méretű gáz tepsiben) olajos kézzel szétnyújtjuk kör formájúra.
  7. Megkenjük szósszal és ízlés szerinti toppingokkal gazdagítjuk.
  8. Paradicsomszósz: pizzakrém+ketchup, fokhagymás alap: tejföl, fokhagyma, só, bors.
  9. Előmelegített sütőben magas fokozaton pirulásig sütjük.

 

 

Jó étvágyat!

 

Citromos-banános meggyszósz pirított darával

Ahhoz, hogy a meggyszósz egyszerre legyen édes és fanyarkás, számomra a citrom-banán egyvelege a tökéletes párosítás.

Hozzávalók:

  • magozott meggy
  • pár db alma, vagy bármilyen idény gyümölcs
  • 1 banán
  • 1 citrom
  • cukor, fahéj, szegfűszeg
  • tej, puncs pudingpor
  • Grízhez:2-3 ek. olaj, 1 bögre gríz, 1-2 ek.cukor, 1 bögre víz

Elkészítése:

  1. A meggyet és a gyümölcsöket kevés vízbe feltesszük főni cukorral, fahéjjal, szegfűszeggel.
  2. Ha már félig megfőttek hozzáadjuk a karikákra vágott banánt és a citromkarikákat.
  3. Behabarjuk a puncsos pudingporral és felöntjük annyi tejjel, hogy szósz állaga legyen.
  4. Kevés olajon a grízt megpirítjuk a cukorral, majd felöntjük vízzel.
  5. 5 percig alufólia alatt puhítjuk.

 

Jó étvágyat!

Pulykamell besamel mártásban

 

 

Hozzávalók:

  • 1 közepes pulykamell
  • tej, só, bors,
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • kevés vaj, liszt
  • reszelt sajt

Elkészítése:

  1. A pulykamellet feltesszük főni annyi vízben, hogy ellepje. Puhára főzzük.
  2. Ezután felszeleteljük, fűszerezzük, hozzáadjuk a felszeletelt fokhagymákat.
  3. Felöntjük annyi tejjel, hogy ellepje. Egy éjszakát vagy idő hiányában pár órára hűtőben tároljuk.
  4. Másnap a tejet leöntjük róla és besamel mártást készítünk.
  5. Besamel: 2 ek.vajat olvasztunk, hozzáadunk 2 ek.lisztet és fokozatosan öntünk hozzá annyi tejet, hogy közepes sűrűségű masszává álljon.
  6. A pulyka szeletekre öntjük és a tetejére reszelt sajtot teszünk.
  7. Sütőben fólia alatt sütjük, majd miután már megpuhult, még fólia nélkül pirulásig sütjük.

 

Jó étvágyat!

 

Gombatál-töltikével, macisajttal töltve

 

Hozzávalók:

  • fél kg tölteni való gomba (lehet champion, őzláb) én az utóbbit töltöttem meg
  • háromszög alakú maci sajt, minden gombába egy db kell
  • a töltikéhez: 1 doboz májkrém, só, bors, petrezselyemzöld, fél tk.mustár, tejbe áztatott kifli, vagy zsömle
  • panírhoz: liszt, tojás-vegeta-tej, zsemlemorzsa

Elkészítése:

  1. A gombákat megtisztítjuk. Kevés sóval fűszerezzük.
  2. A maci sajtot belehelyezzük a gomba közepébe és bepanírozzuk. Olajban sütjük.
  3. A töltikéhez a májkrémet, fűszereket, petrezselyemzöldet a mustárt összekeverjük, majd a kinyomkodott kiflit is hozzáadjuk.
  4. Ezt töltjük bele a gombákba és ha akarjuk panírozhatjuk, de anélkül olajban sütve tepsiben is nagyon finom.

 

 

Jó étvágyat!

Tárkonyos-citromos csirkeraguleves

Hozzávalók:

  • 1 egész csirkemell
  • 1 fej vöröshagyma, 3-4 gerezd fokhagyma
  • olaj, só, bors, delikát, tárkony
  • 1 ek.liszt
  • húsleves alap
  • répa, zöldség
  • gomba
  • csemege kukorica
  • citrom
  • főzőtejszín

Elkészítése:

  1. A csirkemellet vékony csíkokra vágjuk.
  2. A hagymát és a fokhagymát olajon megdinszteljük.
  3. Hozzáadjuk apránként a répát, zöldséget, majd a csirkemellet.
  4. Fűszerezzük és felöntjük húsleves alaplével.
  5. Ha már félig megfőtt, hozzáadjuk a felszeletelt gombát, borsót, kukoricát.
  6. Puhulásig főzzük. Végül főzőtejszínnel behabarjuk.
  7. Citrommal ízesítjük, hogy még pikánsabb legyen az íze.

 

Jó étvágyat!

 

Gyros-tál

 Kattints a képre a teljes mérethez!

Hozzávalók:

  • 1 közepes csirkemell
  • gyros fűszer
  • olaj
  • tejföl, fokhagyma

Elkészítése:

  1. A csirkemellet csíkokra vágom, majd bepácolom gyros fűszerrel és olajjal. Állni hagyjuk, később sütjük.
  2. A tejfölt fokhagymával, sóval, borssal ízesítem.
  3. A sültkrumplit kisütöm és ráhalmozom a husikat, nyakon öntöm tejföllel és mindenféle zöldséggel, salátával díszítem.

 

Jó étvágyat!

Hagymás-krumplis tarja

 Kattints a képre a teljes mérethez!

Hozzávalók:

  • kb.8-10 szelet tarja
  • só,bors, pirospaprika
  • olaj, tejföl
  • 2 nagy fej hagyma
  • 1-2 kg krumpli

Elkészítése:

  1. A jénai tálba/tepsibe olajat öntünk és rákarikázzuk a nyers hagymát.
  2. Hozzáadjuk a felkarikázott krumplit és a nyers kiklopfolt husikat.
  3. A húsokat fűszerezzük sóval, borssal, p.paprikával és tejföllel megkenjük.
  4. Alufólia alatt puhára főzzük kb.1-1,5 óra alatt, és a fóliát levéve további pár percig pirulásig sütjük.
  5. Másnap a legfinomabb mikor összeérnek az ízek.

 

Jó étvágyat!

Hagymaleves

Kattints a képre a teljes mérethez!

Én már kipróbáltam póréból, újhagymából is, de nekünk a vöröshagymás ízlik a legjobban.

Ugyan ezen recept alapján készítem a fokhagymakrémlevest is.

 

Hozzávalók:

  • 3 fej vöröshagyma
  • olaj, só, bors, delikát, őrölt szerecsendió
  • 1 ek.liszt
  • 3 dl főzőtejszín

Elkészítése:

  1. A hagymát cikkekre vágjuk, olajon fedő alatt megdinszteljük.
  2. Mikor már karamellizálódik, hozzáadjuk a fűszereket, lisztet és felöntjük vízzel. (kb.fele víz, fele tejszín arányában)
  3. Ha megpuhult, lehet turmixolni is (én nem szoktam, szeretjük a hagyma darabokat), majd tejszínnel sűrítjük.
  4. Lehet sajtos pirítóssal, kenyérkockákkal, de cipóban is tálalni, kanalazgatni a belsejét.

 

Jó étvágyat!

 

Kapros reszelt krumpli leves

Kattints a képre a teljes mérethez!

Én először csicsókából ettem, úgyis nagyon finom.

Nyáron jó kis könnyű leves.

Hozzávalók:

  • kb.5 szem krumpli
  • fél fej vöröshagyma
  • olaj, só, bors, delikát, pirospaprika
  • ízlés szerint kapor
  • 1 ek. liszt
  • 1 ek. tejföl
  • fél ek.ecet
  • levesgyöngy

Elkészítése:

  1. A krumplit/csicsókát lereszeljük és a hagymát megdinszteljük.
  2. Hozzáadjuk a fűszereket, majd a krumplit és felöntjük vízzel.
  3. Beletesszük az apróra vágott kaprot és miután felforrt behabarjuk tejföllel.

 

Jó étvágyat!

Hamis vadas zsemlegombóccal

Kattints a képre a teljes mérethez!

Eredetileg vadhúsból szokás készíteni és hús szeletekben, mi így szeretjük-ezért is hamis vadas a neve.

Elég laktató étel a zsemlegombóc miatt, csirkével kissé könyebbé tehető.

Hozzávalók:

  • 1 nagy darab csirkemell vagy bármilyen vadhús aki szereti (egyszer marha-sertés párosítással próbáltam ki)
  • 1 fej vöröshagyma, olaj
  • só, bors, delikát, fél tk.pirospaprika, 3 db babérlevél
  • 1 db sárgarépa, fehérrépa, zeller
  • pár csepp citrom leve
  • 2 tk.cukor
  • 1 tk.mustár
  • liszt, 2 ek.tejföl a habaráshoz
  • zsemlegombóchoz: 5 db zsemle, 1 db tojás, kb.15 dkg liszt és annyi tej, hogy nokedli sűrűségű legyen, petrezselyemzöld

Elkészítése:

  • A husikat felkockázzuk/szeleteljük majd hagymát pirítunk.
  • Fűszerezzük és hozzáadjuk a húst, répát, zöldséget, zellert, babérlevelet.
  • Puhára főzzük. Majd elkészítjük a mártást.
  • A megpuhult husikat kivesszük és a levében  főtt zöldségeket összeturmixoljuk.
  • Behabarjuk tejfölös liszttel és a mustárral.
  • Hozzádjuk a citrom levét és a két teáskanálnyi karamellizált cukrot.
  • Összerottyan a mártás és visszatesszük főni a húsokat, hogy egybe érjenek az ízek.
  • A zsemléket megpritítjuk, majd felkockázzuk.
  • Elkészítjük a tojásos-lisztes-tejes nokedli tésztát és megforgatjuk benne a felkockázott zsemléket.
  • Kis gombócokat formázzunk, jól nyomkodjuk rá a masszát és forró vízben főzzük ki.

 

Jó étvágyat!

Óvári sertésszelet

 

Hozzávalók:

  • 1 kg sertéskaraj
  • fél kg gomba
  • kb.10-12 szelet gépsonka és trappista sajt
  • só, bors, delikát, olaj

Elkészítése:

  1. A karaj szeleteket kiklopfoljuk, majd sózzuk.
  2. A gombát felszeleteljük és kevés olajon delikáttal, borssal megpároljuk.
  3. A husira rétegezzük a sonkát, gombát, végül a sajtot.
  4. Alufólia alatt puhítjuk, majd az utolsó pár percben levéve a fóliát ropogósra sütjük.

 

Jó étvágyat!

Kijevi csirkemell

Kattints a képre a teljes mérethez!

Hozzávalók:

  • 1 csirkemell
  • só, bors, szerecsendió
  • reszelt sajt
  • 15 dkg vaj, vagy natúr vajkrém
  • petrezselyemzöld
  • panírozáshoz: tojás, liszt, zsemlemorzsa

Elkészítése:

  1. A csirkemellbe éles késsel zsebet vágunk.
  2. A vajból, sajtból és a fűszerekből, apróra vágott petr.zöldből masszát készítünk.
  3. Egy kis időre lefagyasztjuk, hogy megdermedjen.
  4. Majd beletöltjük a húsba és ezután panírozzuk.
  5. Lassú tűzön sütjük minkét oldalát.

 

Jó étvágyat!

Tejszínes sütőtök krémleves

   Kattints a képre a teljes mérethez!

Hozzávalók:

  • 1 közepes méretű sütőtök (lehet mirelit is)
  • fél fej vöröshagyma
  • só, bors, szerecsendió, delikát
  • 1 közepes krumpli
  • 1 tk.liszt
  • 1 mandarin
  • 2 dl főzőtejszín

Elkészítése:

  1. A sütőtököt megmossuk, felkockázzuk.
  2. Olajon hagymát pirítunk, és hozzáadjuk a fűszereket, krumplit és a lisztet.
  3. Beletesszük a tököt és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje.
  4. Ha már megpuhult, összeturmixoljuk.
  5. Hozzáadjuk a mandarin levét és a tejszínnel besűrítjük.
  6. Még pár percig főzzük és már kész is.

 

Jó étvágyat!

Zöldborsós tokány szűzpecsenyéből

Kattints a képre a teljes mérethez!

Hozzávalók:

  • 1-2 szűzpecsenye
  • kb. 5 marék zöldborsó
  • egy fej vöröshagyma
  • 10 dkg szalonna
  • só, bors, delikát, pici pirospaprika
  • egy ek.mustár

Elkészítése:

  1. A szalonnát üvegesre pirítjuk, majd a hagymával tovább pároljuk.
  2. Hozzáadjuk a fűszereket és a kockára vágott szűzpecsenyét.
  3. Kevés vízzel felengedjük, hogy ellepje.
  4. Mustárral is ízesítsük, majd az utolsó 10-15 percben adjuk hozzá a zöldborsót és pároljuk együtt puhára.

 

Jó étvágyat!

Kacsahúsleves                                   

Kattints a képre a teljes mérethez!

Hozzávalók:

  • 3 kacsa szárny
  • 4-5 db répa/ zöldség
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • só, delikát, szerecsendió
  • zeller, karalábé, káposztalevél stb.

Elkészítése:

  1. Hagyományos húslevesként.

Jó étvágyat!

 

Kurkumás-gyömbéres pulykaragu

 

Kattints a képre a teljes mérethez!

Hozzávalók:

  • egy közepes pulykamellfilé
  • egy vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma
  • só, bors, delikát,
  • fél tk.kurkuma és őrölt gyömbér
  • 2 dl főzőtejszín

Elkészítése:

  1. A hagymákat megdinszteljük és megpirítjuk rajta a kockára vágott pulykát.
  2. Fűszerezzük, majd felöntjük tejszínnel és puhára pároljuk.

 

 

Jó étvágyat!

 

Gesztenyekrémleves

Kattints a képre a teljes mérethez!

Kipróbáltam és tényleg hihetetlenül finom!!!!!!!

Ráadásul nagyon gyorsan kész és egyszerű az elkészítése: :)

 

Hozzávalók:

  • 1 csomag vaníliás puding
  • fél liter tej
  • 1 cs.gesztenyemassza
  • 4 ek.cukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 2 dl habtejszín és kb.2-3 dl tej
  • fél citrom leve
  • ízlés szerint aszalt szilva, vagy rumba áztatott mazsola (elhagyható)

Elkészítése:

  1. A pudingot megfőzzük. Ízesítjük a cukrokkal.
  2. A gesztenyemasszát villával tördeljük össze és adjuk a forró pudinghoz.
  3. Aki szereti rumos mazsolát is tehet bele. Én csak aszalt szilválal tálalom.
  4. Végül higítsuk tejszínnel és tejjel, hogy sűrű krémleves állaga legyen.

 

 

Jó étvágyat!

Sajttal-sonkával göngyölt csirkemell

Kattints a képre a teljes mérethez!

Hozzávalók:

  • 1 csirkemellfilé
  • 10 dkg gépsonka
  • 10 dkg trappista sajt
  • panír-tojás, liszt, zsemlemorzsa
  • só, bors

Elkészítése:

  1. A csirkemellet kiklopfoljuk és sózzuk, borsozzuk.
  2. A sonkát és sajtot beletöltjük és felcsavarjuk a husit.
  3. Panírozzuk és olajban kisütjük.

 

Jó étvágyat!

Szilvakrémleves pohárban

Kattints a képre a teljes mérethez!

Nyáron kiváló hűsítő, de hideg téli napokon kissé felmelegítve is nagyon ízletes :).

Hozzávalók:

  • 1 kg magozott szilva
  • 2 dl habtejszín
  • 2 ek.vaníliás pudingpor - 2 ek. tejjel elkeverve
  • 1 cs.vaníliás cukor
  • fahéj, cukor, szegfűszeg ízlés szerint

Elkészítése:

  1. A szilvát feltesszük főni annyi vízben, hogy ellepje.
  2. Ízesítjük fahéjjal, cukorral, szegfűszeggel.
  3. Behabarjuk a tejjel elkevert pudingporral.
  4. Tejszínnel besűríjük.
  5. Mixerrel krémlevessé turmixoljuk és leszűrjük, hogy ne legyen benne a szilva héja.
  6. Hidegen, melegen egyaránt finom!

 

 

Jó étvágyat!

Rakott csirkemell őszibarackkal

Kattints a képre a teljes mérethez!

Főételként, vagy hidegtálak mellé is kiváló. Melegen kevésbé, de hidegen szépen szeletelhető.

Hozzávalók:

  • 1 csirkemellfilé
  • 2 db tojás
  • kb.5 ek liszt
  • só,bors
  • 2 ek.tejföl
  • 10-15 dkg sajt
  • baconszalonna, vagy sonka

Elkészítése:

  1. A csirkemellet kis csíkokra vágjuk. Sózzuk, borsozzuk.
  2. A tojásokat felverjük és liszttel kikeverjük. Beleforgatjuk a husit a masszába.
  3. Egy őzgerincformát, vagy hasonló formájú tepsit kiolajazunk vékonyan és alulra tesszük a bacont, úgy hogy kilógjon kicsit, hogy a tetejére végül rá tudjuk majd hajtani.
  4. Ezután rátesszük a masszás húst és a tetejére reszelt sajtot szórunk.
  5. Addig rétegezzük, míg el nem fogy a hús.
  6. Az utolsó húsos adag tetejét kenjük meg tejföllel, szórjunk rá újabb adag sajtot és takarjuk le a kilógó baconnel.
  7. Először fólia alatt, majd puhulás után anélkül süssük ropogósra.

 

Jó étvágyat!

Sztrapacska

Kattints a képre a teljes mérethez!

 

Hozzávalók:

  • fél kg krumpli (kb.5-6 közepes nagyságú)
  • 1 db tojás
  • pici só
  • 1 ek.olaj
  • annyi liszt, hogy nokedli sűrűségű tésztát kapjunk kb.10-15 dkg
  • 15 dkg húsos szalonna
  • 1 csomag (25 dkg)  juh, vagy tehéntúró
  • pár kanál tejföl

Elkészítése:

  1. A krumplit meghámozzuk és apró lyukú reszelőn lereszeljük. Majd kicsit megsózzuk.
  2. Ezután hozzáadjuk a tojást és az olajat.
  3. Valamint a lisztet és nokedli sűrűségű tésztát készítünk belőle. Vizet is tegyünk bele 1-2 evőkanállal.
  4. Forró vízbe szaggassuk ki a galuskákat és főzzük puhára.
  5. Addíg a kockára vágott szalonnát pirítsuk szép rózsaszínre.
  6. A szalonna visszamaradt zsírjába forgassuk bele a lecsöpögtetett galuskákat.
  7. Végül szórjuk meg a szalonna darabokkal és a túróval, tetejére tejfölt tegyünk.

 

Laci pecsenye (Anyukámtól)

Kattints a képre a teljes mérethez!

Nagyon egyszerű, gyors és a fokhagyma miatt még egészséges is, a koleszterinnnel most inkább ne foglalkozzunk! :)

Hozzávalók:

  • 1 kg sertéstarja
  • 1 fej!! fokhagyma
  • só,őrölt fekete bors, pirospaprika
  • 1-2 ek mustár (elhagyható)
  • olaj a sütéshez és páchoz

Elkészítése:

  1. A tarját felszeleteljük és kiklopfoljuk.
  2. Sóval, borssal, pirospaprikával mindkét oldalát befűszerezzük. Aki szereti mustárral is megkenheti. Puhább és ízesebb lesz tőle.
  3. Kevés olajjal leöntve pár órán át letakarva pácoljuk hűtőben. Még jobb ha egy egész éjszakát áll.
  4. Forró olajban kisütjük, ügyelve arra, hogy átsüljön, de ne is égjen meg, mert akkor kiszárad a hús.
  5. Nyers, zúzott fokhagymát tegyünk a megsült hússzeletekre és locsoljuk meg bőségesen az olajos szafttal.
  6. A forró olajtól a fokhagyma kicsit elveszti erejét.

 

Jó étvágyat!

Sajtgolyók

Kattints a képre a teljes mérethez!

Panírozás nélküli, extra gyors sajtgolyók. :)

Hozzávalók:

  • 20 dkg reszelt sajt (én edami-ból készítettem)
  • 2 db tojás
  • 2 ek.zsemlemorzsa
  • olaj a sütéshez

Elkészítése:

  1. A reszelt sajthoz hozzáadunk 2 egész tojást és 2 ek.zsemlemorzsát.
  2. Sózni nem kell, mert a sajt már kissé sós.
  3. Vizes kézzel kis golyókat formálunk belőlük. Sütéskor még megdagadnak.
  4. Forró olajban kisütjük. Nyugodtak lehetünk, mert nem folyik ki a sajt.  :)

Jó étvágyat!

Hawaii avagy ananászos csirkemell

Kattints a képre a teljes mérethez!

 

Hozzávalók:

  • 1 csirkemellfilé (8-10 kisebb szelet hús)
  • 10 dkg gépsonka vagy 8-10 db
  • kb. fél konzerv darabolt ananász (ha karikásat veszünk éretelemszerűen annyi db kell, ahány szelet hús van)
  • kb. 15 dkg sajt, vagy szintén annyi ahány szelet a hús
  • só, bors ,olaj

Elkészítése:

  1. A húst vékony szeletekre vágjuk, kiklopfoljuk.
  2. Sóval, borssal vékonyan befűszerezzük.
  3. A tepsi aljára kevés olajat öntünk és belehelyezzük a hús szeleteket.
  4. Minden szelet húsra teszünk egy gépsonkát, ízlés szerint ananászt és a tetejére a szeletelt sajt darabot.
  5. Először fólia alatt, majd puhulás után fólia nélkül sütjük szép ropogósra.

 

Jó étvágyat!

Pulykamell póréhagymás rizzsel

Kattints a képre a teljes mérethez!

Hozzávalók:

  • kb. 60 dkg pulykamellfilé
  • pulykafűszersó
  • 3 gerezd fokhagyma
  • kb. fél liter natúr folyékony joghurt vagy tej
  • 2 ek.liszt

Elkészítése:

  1. A pulykamellfilét vékony szeletekre vágjuk.
  2. Pulykafűszersóval bedörzsöljük mindkét oldalát.
  3. Felöntjük annyi joghurttal vagy tejjel, hogy ellepje.
  4. A fokhagymát szeletelve beletesszük.
  5. Pár órát pácoljuk, de egy éjszakát ha áll még jobb.
  6. Másnap a husikat vegyük ki a pácléből és tegyük jénaiba egymás mellé rétegezve.
  7. A visszamaradt tejet feltesszük forrni és a két evőkanál liszttel behabarjuk.
  8. Ráöntjük a pulykaszeletekre és megsütjük.

 

Jó étvágyat!

 

Cordon-blue csirkéből

Kattints a képre a teljes mérethez!

Hozzávalók:

  • 1 egész csirkemellfilé (2 fél)
  • 4-5 szelet vékony sonka
  • 10 dkg sajt kis kockákra vagy csíkokra vágva
  • panírozáshoz: liszt, tojás, zsemlemorzsa
  • só a fűszerezéshez
  • olaj a sütéshez

Elkészítése:

  1. Mindkét húst a nagyobbik felénél éles késsel bevágjuk.
  2. Úgymond zsebet vágunk rajta, ügyelve arra, hogy ne vágjuk ki, mert akkor kifolyik a töltelék.
  3. Sóval fűszerezzük a hús két oldalát.
  4. A sonkát és a sajtot betöltjük a kis "üregbe".
  5. Majd bepanírozzuk és kisütjük.
  6. Takarékon süssük, mert vastag a hús és át kell kellően sülnie.
  7. Tálaláskor keresztbe vágjuk fel a húst.
  8. Egy filéből kb.6 kis szelet lesz.

 

Jó étvágyat!

 

Túróval és póréhagymával töltött göngyölt csirkemell

Kattints a képre a teljes mérethez!

Hozzávalók:

  • 50 dkg csirkemellfilé (kb.10 szelet)
  • 25 dkg túró (bármilyen lehet, tehéntúró, juhturó, ricotta)
  • 2 evőkanál tejföl
  • 1 szál póréhagyma
  • kevés füstölt sajt reszelve
  • 25 dkg szeletelt bacon
  • só, bors

Elkészítése:

  1. A csirkemellfiléből szeleteket vágunk, vékonyra klopfoljuk.
  2. Kevés sóval, borssal megszórjuk, félretesszük.
  3. A túrót villával összetörjük, belekeverjük a tejfölt, a füstölt sajtot, az apróra vágott póréhagymát, és sóval, borssal fűszerezzük.
  4. A csirkemellszeleteket kiterítjük, bekenjük őket a túróval, és felgöngyöljük.
  5. A roládokat a baconbe tekerjük.
  6. Kevéske vizet és olajat öntünk alá, és alufólia alatt kb. 30 percig pároljuk, majd levesszük a fóliát, és a húst 5-10 perc alatt pirosra sütjük.

 

Jó étvágyat!

Tavaszi zöldségleves

Kattints a képre a teljes mérethez!

Hozzávalók:

  • csirkeaprólék, vagy csont
  • 3 szál sárgarépa
  • 2 szál petrezselyem
  • 1 szál zeller
  •  fél fej karalábé
  • 2 káposztalevél
  • 3 marék zöldborsó
  • petrezselyem és zellerzöldje
  • 1-1 paradicsom, paprika
  • 1 fej vöröshagyma
  • só, bors, vegeta, őrölt szerecsendió, kömény ízlés szerint
  • Rántáshoz: 1 ek olaj, 1 tk.liszt és késhegynyi pirospaprika

Elkészítése:

  1. A zöldségeket megpucoljuk, felszeleteljük.
  2. Vékony rántást készítünk, majd megpároljuk benne a zöldségeket.
  3. Fűszerezzük, felöntjük vízzel.
  4. Hozzáadjuk a csontot. A habot leszedjük róla.
  5. Beletesszük a paradicsomot, paprikát, vöröshagymát.
  6. A borsót akkor tegyük bele, amikor már a többi zöldség félig puha.
  7. Ekkor szaggasunk bele galuskát és főzzük teljesen puhára.

 

Jó étvágyat!

 

Gombás egybe fasírt

Kattints a képre a teljes mérethez!

Így sokkal gyorsabban készül el a fasírt, és a gomba nagyon jól feldobja az ízét.

Variálhatjuk tojással, vagy bármilyen zöldséggel (répa, borsó, kukorica stb.)

Hozzávalók:

  • fél kg darált hús
  • 2 db tojás
  • só, bors, pirospaprika, majoranna, vegeta kb. 1 teáskanállal
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 3 db zsömle, vagy kenyér
  • 5 db champion gomba
  • panír, olaj

Elkészítése:

  1. A húshoz hozzáadjuk a tojást, zúzott fokhagymát, majd a fűszereket.
  2. A gombát apróra vágjuk és azt is a húsba forgatjuk.
  3. A beáztatott és kinyomkodott zsömléket kis darabokra tépve hozzáadjuk a húshoz.
  4. Egy tepsit kiolajozunk és az összeállt masszát hosszúkás formára elegyengetjük a tepsiben.
  5. Tetejét megszórjuk zsemlemorzsával, és olajjal locsolgatjuk sütés közben.

 

Jó étvágyat!

 

Bolognai spagetti

Kattints a képre a teljes mérethez!

Az eredeti olasz ragu bolognese annyiban másabb, hogy az  olaszok tesznek bele répát, zellert, bort és néhol még tejet is.

Hozzávalók:

  • 30 dkg darált sertés és marhahús vegyesen
  • kb. 2 ek.olaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 fej fokhagyma
  • só, bors, oregánó, bazsalikom, oregánó kb. 1 teáskanállal
  • 1 konzerv hámozott- paradicsom (én saját készítésű háziból csináltam)
  • 10 dkg húsos szalonna (az olaszok pancettából készítik)
  • 1 ek.cukor
  • parmezán sajt a tetejére

Elkészítése:

  1. A szalonnát kockákra vágva zsírjára pirítjuk.
  2. A hagymákat a kisült zsíros olajon üvegesre dinszteljük.
  3. Fűszerezzük, majd a húst hozzáadva addig sütjük, míg a hús kifehéredik.
  4. Ezután felöntjük a paradicsommal, hozzáadjuk a cukrot is.
  5. A tészta főzőlevével higítsuk a ragut.

 

Jó étvágyat! Bon Appetit!

Sonkás kocka

Hozzávalók:

  • 30 dkg nagy kocka tészta
  • 15 dkg füstölt sonka (vagy tarja, maradék is lehet)
  • 5 dkg vaj
  • só, őrölt bors
  • 3 dl tejföl
  • 2 db tojás
  • 2 ek.zsemlemorzsa

Elkészítése:

  1. A tojássárgájákat keverjük habosra, adjuk hozzá a puha vajat, a tejfölt, sót, borsot, majd az apróra vágott sonkát.
  2. A tésztát kifőzzük, majd belekeverjük a tejfölös masszába.
  3. Végül a tojásfehérje habot is keverjük bele.
  4. Kivajazott, morzsával megszórt jénaiba töltsük.
  5. 180 fokon 20-30 perc alatt süssük meg.
  6. Tetejére szórhatunk még füstölt sajtot is. Tejföllel kínáljuk.

 

Jó étvágyat!

Hideg gyümölcsleves

Kattints a képre a teljes mérethez!

Hozzávalók:

  • ribizli, banán, sárgabarack, eper, narancs, alma
  • fahéj,cukor ízlés szerint
  • 2 dl tejszín
  • 1 ek.tejszínízű puding
  • kb.4 dl tej

Elkészítése:

  1. A gyümölcsöket vízben felforraljuk.
  2. A cukorral, fahéjjal ízesítjük.
  3. A pudingport elkeverjük a tejjel és behabarjuk a levest.
  4. A tejszínt is beleöntjük.
  5. Forr még egyet és már kész is.

Jó étvágyat!

Virslis lecsó tarhonyával

Kattints a képre a teljes mérethez!

Hozzávalók:

  • 5 db virsli
  • 1 fej vöröshagyma, 1 ek.olaj
  • 3 db paradicsom és paprika (vagy télről eltett házi lecsó)
  • pirospaprika, só, bors
  • tarhonya

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 2
Tegnapi: 6
Heti: 45
Havi: 74
Össz.: 50 798

Látogatottság növelés
Oldal: Ételek 1.
Anyakonyha - © 2008 - 2025 - anyakonyha-receptek.hupont.hu

A honlap magyarul nem csak a weblap első oldalát jelenti, minden oldal együtt a honlap.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »