Sósak
Nagyi krumplis pogácsája

Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 60 dkg tört burgonya
- 5 dkg élesztő cukros tejjel felfuttatva
- 1 tojás
- kb.3-4 dl tejföl
Elkészítése:
- A hozzávalókat összegyúrjuk.
- 3x-or kell kinyújtani, hajtogatni, olvasztott vajjal megkenni-mindezt 20 percenként megismételve.
- Forró sütőben ropogósra sütjük.
Jó étvágyat!
Habkönnyű sóskifli

Ebből a mennyiségből 32 db kis kifli jön ki.
Ha nem sózzuk meg, akkor lekvárral és nutellával megtöltve is nagyon finom.
Hozzávalók:
- 35 dkg liszt
- 1 tojás
- fél pohár tejföl
- fél dl étolaj
- 1 ek.cukor
- csipet só
- fél dl tej
- 2,5 dkg élesztő
- 10 dkg Ráma
- 1,5 dkg só
Elkészítése:
- Az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk.
- Hozzáadjuk a többi hozzávalót. Dagasztjuk, majd meleg helyen kelesztjük.
- 4 cipóra osztjuk, majd minden egyes cipót még félbe vágunk.
- Kör formájúra nyújtjuk, két lapot "összeragasztunk" a lágy vajas-sós keverékkel.
- 8 cikkre vágjuk és kívülről befelé haladva felcsavarjuk.
- Ugyanígy készítjük el a többi cipót is.
- Megkenhetjük pizzakrémmel, vagy bacont tehetünk bele, de simán vagy sajtosan is nagyon ízletes.
Jó étvágyat!
Olívás falatkák

Hozzávalók:
- 20 dkg liszt
- 12,5 dkg élesztő 2 dl cukros tejben megfuttatva
- egy csipet só
- 3 ek.olíva olaj
- olívabogyó
Elkészítése:
- Az élesztőt megfuttatjuk a cukros tejben.
- A lisztet, sót, olajat egy keverőtálba öntjük és hozzáöntjük az élesztőt.
- Megkelesztjük.
- Tepsibe helyezzük és olívabogyókkal díszítjük.
Jó étvágyat!
Sajtos keksz (Meli kolléganőmtől :)

Ebből az adagból egy nagy gáztepsire való adag lesz.
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 1 tojássárgája
- 15 dkg Ráma
- 25 dkg reszelt sajt
- 2 ek.víz
- csipet só
Elkészítése:
- A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és 1 órát pihentetjük.
- Ezután kb.fél ujjnyira kinyújtjuk és vékonyan felcsíkozzuk hosszában, végül keresztbe átlósan is. Így kis rudak lesznek belőlük.
- Forró legyen a sütő sütés előtt, de csak takarékon vagy alacsony fokozaton süssük.
- Egy kis sajttal szórjuk meg tálalás előtt.
Jó étvágyat!
Túrós pogácsa

Egy pogácsa, ami nem élesztős...
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 25 dkg zsír
- 50 dkg túró
- 1 cs.sütőpor
- 2 db tojás (1 a tésztába - és 1 a kenéshez)
- 3 ek.tejföl
- só
Elkészítése:
- Összegyúrjuk az alapanyagokat és 1 órán át pihentetjük a tésztát.
- Ezután másfél ujjnyi vastagra kinyújtuk és kis pogácsákat szaggatunk ki belőle.
- Sütőpapírra tesszük, tetejét megkenjük a másik tojással, bevagdaljuk késsel és közepes tűznél aranysárgára sütjük.
Pizzacsiga/pizza korong

Hozzávalók:
- 50 dkg finom liszt
- 10 dkg reszelt sajt
- 2,5 dkg élesztő
- 1 dl tej
- 5 evőkanál olaj
- pizzakrém
Elkészítése:
- Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk, a szitált liszthez adjuk.
- Sózzuk, hozzákeverjük az olajat, majd annyi langyos vizet adunk hozzá, hogy egy puha tészát kapjunk.
- A kész pizza tésztát letakarjuk és 40 percet hagyjuk kelni.
- Pizzacsiga esetén ha megkelt 3-4 miliméter vastagságúra nyújtjuk úgy, hogy egy téglalapot formázunk nyújtás közben.
- A kinyújtott pizza tésztát megkenjük a pizzakrémmel és a reszelt sajt felével, majd a tészta hosszabbik felénél kezdve feltekerjük.
- A feltekert pizza tésztából 1 centiméter vastagságú szeleteket vágunk, a kis pizzás falatkákat kivajazott tepsire fektetjük, a tetejét reszelt sajttal díszítjük.
- Pizzakorong esetében kis korongokat szaggatunk fánkszaggatóval, megkenjük a pizzakrémmel, majd egyedi ízlés szerinti feltéttel gazdagítjuk.
- Előmelegített sütőben 170 fokon 30 percig sütjük.
Jó étvágyat!
Töltött korongok

Ezt a receptet olcsó- receptek.hu oldalán találtam. Kiváló ötlet a megmaradt húsvéti sonka felhasználására.
Persze hozzám illően kicsit átvariáltam :)
Hozzávalók: (kb.12 db-hoz)
- 40 dkg liszt
- 3 dkg élesztő
- 1 kávéskanál cukor
- tej kb. 1 dl az élesztőhöz
- 1 evőkanál só
- 20 dkg Rama margarin
- 10 dkg túró (túró nem kell az eredeti receptbe, de sztem finomabb így a tésztája)
- Töltelék:
- 1 doboz kukorica
- 15 dkg sonka (lehet húsvéti, gépsonka, vagy császárszalonna is)
- 1 tömlős sajt eredetileg, (de szerintem a háromnegyede is elég, mert nagyon intenzív az íze)
- 3 evőkanál tejföl
- 1 szál újhagyma (ezt is csak én tettem bele pluszként)
- Teteje:
- 1 tojás sárga
- 1 evőkanál tejföl
- reszelt sajt a szóráshoz
Elkészítése:
- Langyos tejből, cukorból élesztőből kovászt készítünk, hozzáadjuk a lisztet, sót, olvasztott vajat.
- Lágyabb tésztát gyúrunk.
- Amikor megkelt, kinyújtjuk és pohár segítségével korongokat szaggatunk.
- Tejfölt elkeverjük a tömlős sajttal, hozzá a sonka, kukorica, újhagyma.
- Alsó korong közepére ráteszünk egy adagot, majd a másik korongot rátesszük, széleit összenyomkodjuk, hogy összeragadjanak.
- Tetejét megkenjük tojás sárga és a tejföl keverékével. Reszelt sajttal megszórjuk, 170 fokon sütjük.
Jó étvágyat