Anyakonyha

Sütni, főzni, szívvel-lélekkel!

Sósak

 

Nagyi krumplis pogácsája

 

 

Hozzávalók:

 

  • 1 kg liszt
  • 60 dkg tört burgonya
  • 5 dkg élesztő cukros tejjel felfuttatva
  • 1 tojás
  • kb.3-4 dl tejföl

 

Elkészítése:

 

  1. A hozzávalókat összegyúrjuk.
  2. 3x-or kell kinyújtani, hajtogatni, olvasztott vajjal megkenni-mindezt 20 percenként megismételve.
  3. Forró sütőben ropogósra sütjük.

 

Jó étvágyat!

 

Habkönnyű sóskifli

 

Kattints a képre a teljes mérethez!

 

Ebből a mennyiségből 32 db kis kifli jön ki.

Ha nem sózzuk meg, akkor lekvárral és nutellával megtöltve is nagyon finom.

 

Hozzávalók:

 

  • 35 dkg liszt
  • 1 tojás
  • fél pohár tejföl
  • fél dl étolaj
  • 1 ek.cukor
  • csipet só
  • fél dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 10 dkg Ráma
  • 1,5 dkg só

 

Elkészítése:

 

  1. Az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk.
  2. Hozzáadjuk a többi hozzávalót. Dagasztjuk, majd meleg helyen kelesztjük.
  3. 4 cipóra osztjuk, majd minden egyes cipót még félbe vágunk.
  4. Kör formájúra nyújtjuk, két lapot "összeragasztunk" a lágy vajas-sós keverékkel.
  5. 8 cikkre vágjuk és kívülről befelé haladva felcsavarjuk.
  6. Ugyanígy készítjük el a többi cipót is.
  7. Megkenhetjük pizzakrémmel, vagy bacont tehetünk bele, de simán vagy sajtosan is nagyon ízletes.

 

 

Jó étvágyat!

 

Olívás falatkák

 

Kattints a képre a teljes mérethez!

 

Hozzávalók:

 

  • 20 dkg liszt
  • 12,5 dkg élesztő 2 dl cukros tejben megfuttatva
  • egy csipet só
  • 3 ek.olíva olaj
  • olívabogyó

 

Elkészítése:

 

  1. Az élesztőt megfuttatjuk a cukros tejben.
  2. A lisztet, sót, olajat egy keverőtálba öntjük és hozzáöntjük az élesztőt.
  3. Megkelesztjük.
  4. Tepsibe helyezzük és olívabogyókkal díszítjük. 

 

Jó étvágyat!

 

Sajtos keksz (Meli kolléganőmtől :)

 Kattints a képre a teljes mérethez!

 

Ebből az adagból egy nagy gáztepsire való adag lesz.

 

Hozzávalók:

 

  • 25 dkg liszt
  • 1 tojássárgája
  • 15 dkg Ráma
  • 25 dkg reszelt sajt
  • 2 ek.víz
  • csipet só

 

Elkészítése:

 

  1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és 1 órát pihentetjük.
  2. Ezután kb.fél ujjnyira kinyújtjuk és vékonyan felcsíkozzuk hosszában, végül keresztbe átlósan is. Így kis rudak lesznek belőlük.
  3. Forró legyen a sütő sütés előtt, de csak takarékon vagy alacsony fokozaton süssük.
  4. Egy kis sajttal szórjuk meg tálalás előtt.

 

 

 

Jó étvágyat!

 

Túrós pogácsa

 

Kattints a képre a teljes mérethez!

 

Egy pogácsa, ami nem élesztős...

 

Hozzávalók:

 

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg zsír
  • 50 dkg túró
  • 1 cs.sütőpor
  • 2 db tojás (1 a tésztába - és 1 a kenéshez)
  • 3 ek.tejföl

 

Elkészítése:

 

  1. Összegyúrjuk az alapanyagokat és 1 órán át pihentetjük a tésztát.
  2. Ezután másfél ujjnyi vastagra kinyújtuk és kis pogácsákat szaggatunk ki belőle.
  3. Sütőpapírra tesszük, tetejét megkenjük a másik tojással, bevagdaljuk késsel és közepes tűznél aranysárgára sütjük.

 

Pizzacsiga/pizza korong

 

 

Hozzávalók:

 

  • 50 dkg finom liszt
  • 10 dkg reszelt sajt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • 5 evőkanál olaj
  • pizzakrém

 

Elkészítése:

 

  1. Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk, a szitált liszthez adjuk.
  2. Sózzuk, hozzákeverjük az olajat, majd annyi langyos vizet adunk hozzá, hogy egy puha tészát kapjunk.
  3. A kész pizza tésztát letakarjuk és 40 percet hagyjuk kelni.
  4. Pizzacsiga esetén ha megkelt 3-4 miliméter vastagságúra nyújtjuk úgy, hogy egy téglalapot formázunk nyújtás közben.
  5. A kinyújtott pizza tésztát megkenjük a pizzakrémmel és a reszelt sajt felével, majd a tészta hosszabbik felénél kezdve feltekerjük.
  6. A feltekert pizza tésztából 1 centiméter vastagságú szeleteket vágunk, a kis pizzás falatkákat kivajazott tepsire fektetjük, a tetejét reszelt sajttal díszítjük.
  7. Pizzakorong esetében kis korongokat szaggatunk fánkszaggatóval, megkenjük a pizzakrémmel, majd egyedi ízlés szerinti feltéttel gazdagítjuk.
  8. Előmelegített sütőben 170 fokon 30 percig sütjük.

 

Jó étvágyat!

 

Töltött korongok

 

Kattints a képre a teljes mérethez!

 

Ezt a receptet olcsó- receptek.hu oldalán találtam. Kiváló ötlet a megmaradt húsvéti sonka felhasználására.

 

Persze hozzám illően kicsit átvariáltam :)

 

Hozzávalók: (kb.12 db-hoz)

 

  • 40 dkg liszt
  • 3 dkg élesztő
  • 1 kávéskanál cukor
  • tej kb. 1 dl az élesztőhöz
  • 1 evőkanál só
  • 20 dkg Rama margarin
  • 10 dkg túró (túró nem kell az eredeti receptbe, de sztem finomabb így a tésztája)
  • Töltelék:
  • 1 doboz kukorica
  • 15 dkg sonka (lehet húsvéti, gépsonka, vagy császárszalonna is)
  • 1 tömlős sajt eredetileg, (de szerintem a háromnegyede is elég, mert nagyon intenzív az íze)
  • 3 evőkanál tejföl
  • 1 szál újhagyma (ezt is csak én tettem bele pluszként)
  • Teteje:
  • 1 tojás sárga
  • 1 evőkanál tejföl
  • reszelt sajt a szóráshoz

 

Elkészítése:

 

  1. Langyos tejből, cukorból élesztőből kovászt készítünk, hozzáadjuk a lisztet, sót,  olvasztott vajat.
  2. Lágyabb tésztát gyúrunk.
  3. Amikor megkelt, kinyújtjuk és pohár segítségével korongokat szaggatunk.
  4. Tejfölt elkeverjük a tömlős sajttal, hozzá a sonka, kukorica, újhagyma.
  5. Alsó korong közepére ráteszünk egy adagot, majd a másik korongot rátesszük, széleit összenyomkodjuk, hogy összeragadjanak.
  6. Tetejét megkenjük tojás sárga és a tejföl keverékével. Reszelt sajttal megszórjuk, 170 fokon sütjük.

 

Jó étvágyat

 

 

 

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 11
Tegnapi: 3
Heti: 11
Havi: 114
Össz.: 51 639

Látogatottság növelés
Oldal: Sósak 1.
Anyakonyha - © 2008 - 2025 - anyakonyha-receptek.hupont.hu

A honlap magyarul nem csak a weblap első oldalát jelenti, minden oldal együtt a honlap.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »